NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Polițiștii de la DNA au fost ieri la Primăria Municipiului Pașcani! Pantazi și Jitaru tremură!

Polițiștii judiciari de la DNA, Serviciul Teritorial Iași, au fost ieri în biroul primarului Marius Pintilie pentru a-i solicita acestuia o serie de documente. Descinderea organelor de cercetare penală a venit în urma sesizării făcute de actualul edil, cu privire la modalitatea prin care dreptul de proprietate a celor 51 de hectare de la serele din Blăgești, a fost intabulat în favoarea societății Legume S.A.

Conform unor informații din Primărie, instituția a transmis deja o serie de documente către DNA, însă anchetatorii au revenit cu o nouă serie de solicitări. Ancheta vizează două aspecte: modul în care funcționarii publici au comunicat cu firma care efectua lucrările pentru cartea funciară a acelui teren și de ce Primăria nu a intabulat terenul, aflat în proprietatea publică a municipiului, în anul 2017, atunci când acesta a devenit liber de sarcini prin încetarea contractului de concesiune cu Legume S.A.

Suprafața de teren este în domeniul public al municipiului, fapt atestat printr-o Hotărâre de Guvern emisă în anul 2001 și printr-o hotărâre de Consiliu Local din anul 1999. Cu toate acestea, conform lui Ciprian Săvescu, administratorul firmei Geosilva SRL, care a făcut lucrările pentru cartea funciară, funcționarii publici și reprezentanții Primăriei nu l-au informat niciodată că acea suprafață de teren este a Pașcaniului. Ba mai mult, conform aceleiași surse, au dat o adeverință prin care se atestă dreptul de proprietate al construcțiilor de pe acel teren în favoarea Legume S.A.

Săvescu a mai explicat că în această situație, conform legii, se va rectifica cartea funciară, în sensul radierii înscrierii dreptului de proprietate, iar cele două părți vor merge în instanța de judecată, care va decide cine este proprietarul terenului.

  

Aceeași sursă a explicat și cine au fost funcționarii publici cu care firma sa a relaționat pe parcursul întocmirii documentației pentru emiterea cărții funciare. Este vorba despre Daniel Teodorescu, Vasile Prisecaru și Vasile Leahu, ultimii doi fiind acum la pensie. Toți aceștia au avut legături cu Compartimentul Agricol, din cadrul Primăriei.

Ei ne-au trimis un inventar al domeniului public, unde este un imobil pe strada Morilor care aparent ar fi al Primăriei. Însă noi am făcut o adresă către OCPI și Primărie, prin care solicităm o adeverință prin care Primăria să ne confirme în clar dacă acela este imobilul. Așa spune legea. Problema este că Primăria în timpul publicării documentației nu a spus nimic, nu a spus că e al lor. Nu a spus nimic (n.r. Primăria) nici la verificarea în teren cu cei de la Cadastru, ba mai mult au dat adeverință și că respectivele construcții de pe teren sunt ale Legume S.A. Toate hârtiile pe care le-a dat Primăria spun că terenul este al Legume S.A. Acum se vor face demersuri la OCPI și se va face o carte funciară în care nu va fi înscris dreptul de proprietate al nimănui, iar cele două părți vor merge în instanță pentru a stabili al cui este terenul. În legea Cadastrului spune în mod clar că instituțiiile statului sunt responsabile pentru informațiile pe care le dau. Dacă eu merg cu cei din Primărie și cu cei de la Cadastru, în același timp, că a fost verificare în teren, iar cei din Primărie nu spun că terenul e al lor, iar cei de la Legume S.A. îmi dau documente care arată că terenul e al lor, eu ce pot să fac. Erau toți în timpul lucrării: era și domnul Prisecaru și domnul Leahu. Cu toți s-a relaționat în timpul lucării”, a declarat Ciprian Săvescu, administratorul Geosilva SRL, firma ce a întocmit documentația pentru cartea funciară.

Gabriela Nedelcu, fostul viceprimar al Municipiului Pașcani, a cărei semnătură apare pe una dintre adresele trimise către firma de cadastru, spune că nu-și mai aduce aminte de documentul semnat și că ea știe sigur că a semnat o cerere de evacuare a Legume S.A. de pe acel teren către executorul judecătoresc.

Sunt foarte multe documentații care s-au transmis către firmele care fac lucrări de cadastru, pentru că așa s-a solicitat. Să spun acum cine și cum a semnat, prin telefon, îmi este greu. Domnul de la Geosilva are un contract și dumnealui este specialistul, eu nu sunt de specialitate. Ce pot să spun, ce îmi aduc aminte, că am semnat către executorul judecătoresc evacuarea Legume S.A.. Sunt foarte multe documentații făcute de Geosilva, dar ce pot eu să-mi aduc aminte sigur este că am semnat solicitarea de evacuare către executorul judecătoresc”, a declarat Gabriela Nedelcu, fostul viceprimar al municipiului Pașcani.

Societatea Legume SA are din anul 2018 un nou administrator, în persoana lui Florin Stanciu, nimeni altul decât reprezentantul legal al SC Agrocomplex Lunca Pașcani S.A., societate la care fostul primar Dumitru Pantazi este acționar majoritar.

Noul acționar a negat că ar fi intermediarul prin care Dumitru Pantazi controlează această afacere.

Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

În toamna anului 2018, fostul primar Dumitru Pantazi declara la televiziunea sa favorită că Legume SA este proprietarul de drept al acelui teren.

În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa serviciului agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărî. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desfințează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desfința după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desfința o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Rămâne de văzut dacă procurorii DNA vor reuși să descâlcească această afacere și vor formula acuzări.

Advertisements

Related posts

Azi încep PROTESTELE în administraţia publică! Ce-i nemulţumeşte pe funcţionari

Redacția

USR Pașcani îl acuză pe primarul Dumitru Pantazi că a falimentat municipiul

Răzvan Grecu

Ultima realizare a primarului Dumitru Pantazi: Ședință foto în zona vale!

Răzvan Grecu
Încarcă...