RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Europa: cea mai proastă recoltă de grâu din ultimii şase ani

Canicula a devastat culturile de grâu din nordul Europei, în vreme ce în regiunea Mării Negre o combinaţie de vreme extrem de uscată şi ploi prea abundente a compromis la rândul ei recoltele, făcând probabilă creşterea preţurilor, informează agenţia Reuters.

  

O firmă de consultanţă agricolă citată de aceeaşi agenţie a calificat drept „catastrofală” situaţia din Suedia şi cea din Germania – a doua producătoare de grâne din UE.    În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta ar putea fi cu 20% mai mică decât anul trecut.

Potrivit firmei Strategie Grains, recolta de grâu anul acesta în UE, care este luată împreună cel mai mare producător mondial, va fi mai mică de 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările încă ar putea fi revizuite în jos.   Comisia Europeană oferă asistenţă agricultorilor europeni afectaţi de secetă   Comisia Europeană a anunţat joi că a relaxat reglementări din domeniul agricol şi va accelera plăţile către agricultorii din statele UE afectaţi de secetă extremă, relatează Reuters.

   În timp ce Europa se luptă cu una dintre cele mai toride veri înregistrare vreodată, Comisia a indicat că măsura are drept scop contracararea scăderii producţiei şi evitarea altor dificultăţi pentru agricultori.   Fermierii vor putea acum să primească până la 70% din plata lor directă şi 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală la jumătatea lunii octombrie în loc de decembrie.  

Ei vor putea, de asemenea, să utilizeze terenurile pe care în mod normal nu le-ar fi folosit pentru producţie pentru a-şi hrăni animalele.   “Sunt foarte preocupat de aceste evoluţii climatice prelungite. Comisia, ca întotdeauna, este gata să-i sprijine pe agricultorii afectaţi”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.  

Ţările UE îi pot sprijini pe agricultori în caz de secetă plătind până la 80% din daunele provocate de acest fenomen fără ca acesta să fie considerat sprijin ilegal.    Noi avertizări de caniculă au fost emise în Europa. Sunt coduri roşii în Elvetia şi Croaţia, unde sunt anunţate pentru miercuri temperaturi între 33 şi 36 de grade Celsius. În peninsula Iberică, în Franţa, Italia, Grecia, Europa Centrală, dar şi în statele baltice sunt coduri portocalii. Portughezii se pregătesc pentru un val de căldură care va ţine mai multe zile şi va duce temperaturile până la 45 de grade Celsius. 

Articol integral pe www.adevarul.ro

Related posts

Austria continuă să respingă aderarea României și Bulgariei la Schengen

Redacția

Măsurile împotriva COVID-19, subiectul primului scandal din Coaliţie

Redacția

Lefurile șefilor din ASF, „actualizate“ odată cu creșterile RCA

Redacția
Încarcă...