O idee veche de 50 de ani despre undele electromagnetice, cunoscută sub numele de efectul Zel’dovich, a fost testată de fizicieni în laborator și s-a dovedit a fi corectă.
Teoria cu privire la efectul Zel’dovich provine dintr-un context neobișnuit. În 1969, fizicianul și matematicianul britanic Roger Penrose a sugerat că energia ar putea fi extrasă dintr-o gaură neagră prin coborârea unui obiect în ergosferă (regiunea aflată chiar în afara orizontului evenimentului) și folosirea accelerației acestuia pentru a fura o parte din energia găurii negre.
Această idee, cunoscută sub numele de procesul Penrose, presupune ca obiectul să dobândească energie negativă pentru a putea fi recuperat din gaura neagră; altfel, tot ce ai face ar fi să hrănești gaura neagră.
Ce este efectul Zel’dovich?
Deși nu avem găuri negre apropiate la îndemână pentru experimente, câțiva ani mai târziu, fizicianul belarus Yakov Zel’dovich a propus o modalitate mult mai practică de a testa conceptul de a extrage energie suplimentară dintr-un sistem rotativ.
Ideea are legătură cu efectul Doppler, care poate face ca lumina să pară deplasată spre roșu sau albastru, în funcție de modul în care obiectul emitent se mișcă în raport cu noi,
» Citește continuarea pe pagina autorului