RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cardul de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 februarie. La Pașcani s-au rezolvat problemele din sistemul de funcționare

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 februarie 2015. Din acel moment, cetățenii nu vor mai primi nicio reţetă şi nu vor mai fi consultaţi fără acesta. Excepţie făcând doar urgenţele.  

 Vestea bună vine din partea medicilor pășcăneni care au îmbrățișat această idee și au achiziționat toți dispozitivele prin care datele pacienților sunt introduse în carduri de sănătate cu ajutorul unui calculator. Așadar, în momentul de față  fiecare cabinet individual de medicină de familie dispune de un astfel de instrument.

“Noi am achiziționat aceste instrumente prin care introducem datele pacienților în cardul de sănătate. Deocamdată nu au ajuns la toți cardurile, cel puțin la mine. Ceea ce știu eu din surse sigure este faptul că cele nedistribuite încă, vor fi găsite la Casa de Asigurări și din cunoștințele mele, fiind în Colegiul Medicilor, am înțeles că va fi Hotărârea Colegiului Național al Medicilor dacă le vom lua noi de la Casele de Asigurări și le vom distribui pe cabinete, nicidecum să mergem acasă la fiecare pacient“, ne-a declarat Viorel Pâslaru, medic de familie.

  

Pe de altă parte și spitalele sunt pregătite pentru această schimbare în sistemul sănătății. Spitalul Municipal de Urgență Pașcani are nevoie de 40 de cititoare de carduri de sănătate, iar ele vor fi activate începând cu data de 1 februarie.

Fiecare cetățean trebuie să primească cardul de sănătate prin poștă. Acesta trebuie să fie mai întâi legitimat de medicul de familie, el trebuie activat cu date. Noi, la spital avem nevoie doar de cititoare de carduri, aproximativ 40 de astfel de dispozitive. Le vom achiziționa până la 1 februarie, așa cum spune ordinul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, ne-a declarat dr. Costică Pânzaru, managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani.

În această manieră fiecare cetățean asigurat ar putea fi găsit mai ușor în baza de date atât a unităților medicale, cât și la medicul de familie la care se află înscris.

De menționat este faptul că acest card naţional devine obligatoriu din februarie 2015 şi va dovedi că titularul este asigurat. Fără card, pacientul nu va mai fi tratat şi nu va mai primi reţete compensate şi gratuite decât în caz de urgenţă. În cipul cardului, fiecare cetăţean îşi va putea trece opţional, la medicul de familie, RH-ul, grupa de sânge, eventuale alergii, bolile cronice şi dorinţa de a fi donator de organe.

 Citește și {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Noi măsuri de siguranță împotriva COVID-19 în spitalele ieșene

Redacția

Suplimentele cu vitamina D si Omega-3 reduc riscul de boli autoimune?

Redacția

Ludovic Orban, despre depășirea pragului de 2.000 de infectări: Sunt foarte îngrijorat de ce am văzut astăzi

Redacția
Încarcă...