NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Edilul șef pentru unii mumă pentru alții ciumă! În Pașcani poți să ai terasă doar dacă ai pile!

Într-o primăvară ce seamănă mai mult cu o vară toridă, în Pașcani funcționează doar câteva terase. Și asta nu pentru că nu sunt doritori, ci pentru că primarul Dumitru Pantazi nu dorește să le aprobe. Nimeni nu știe motivele, pentru că așa cum ne-am obișnuit deja le ține pentru el. Cert este că mai mulți afaceriști sunt plimbați cu vorba zi de zi pentru o banală închiriere a domeniului public (nu spațiu ocupat cu verdeață).

Reporterii de la Actualitatea TV au încercat să afle de la primar care sunt motivele pentru care în Pașcani nu se dau aprobări pentru terase, deși există un regulament în vigoare ce prevede toți pașii ce trebuie urmați pentru a deschide un astfel de punct de lucru. Este vorba despre HCL 78 din 2010, act ce este afișat pe site-ul Primăriei și care din iulie 2012 nu mai este aplicat în municipiu. Conform acesteia terasele pot funcționa începând cu 1 mai până la finele sezonului, însă cu un program limitat până la orele 23.00.

  

Dumitru Pantazi a trimis reporterii după răspunsuri la secretarul Mircea Zuzan, care bineînțeles nu a fost de găsit. Și astfel, jurnaliștii au avut aceeași soartă ca și afaceriștii. Au așteptat pe lângă ușă nereușind să obțină declarații oficiale pe acest subiect.

Însă, cum funcționarii publici din Primărie dovedesc mai multă transparență decât edilii, am reușit să aflăm, pe surse, deci neoficial, că toate terasele ce funcționează acum în municipiu o fac fără acte de închiriere!!! Acestea ar trebui să intre în legalitate după ce se abrogă actualul Regulament al Comerțului Stradal și se adoptă un altul nou.

Advertisements

Ce este greșit în actualul regulament din nou nimeni nu a știut să explice, însă se pare că în discuții ar fi legalitatea adoptării acestuia.

Contactat telefonic, Lucian Haldan, fiul consilierului PSD, Vasile Haldan, și totodată fericitul proprietar al unei terase funcționale în municipiul Pașcani a declarat că el funcționează cu acte legale, și deci are un contract încheiat anul acesta.

Cât de în regulă funcționează Lucian Haldan ne-o spune primarul Dumitru Pantazi: ”nu am să aprob nici o terasă pe spațiu verde. Eu nu creez precedente!”, a tunat acesta la întrebarea reporterului de ce a refuzat solicitările de terase. Nu a avut nici un răspuns când a fost întrebat dacă nu el a semnat contractul, din acest an, de închiriere al terasei Art Cafe situată pe un spațiu verde!

Situația asemănătoare este și în cazul terasei aparținând restaurantului „Bistro”. Și acolo spațiul cu flori a fost acoperit în trecut cu un pod din lemn, pe care a fost amenajată terasa, care deocamdată nu funcționează.

O alta, deja amenajată, însă nu pe spațiu verde, este cea de la Incanto Caffe, deschisă de câteva zile.

Mai mult, niciuna din terasele amenajate pe spațiul verde, mai exact pe rondurile de flori, nu a debarasat domeniu public pe perioada în care contractul a expirat de drept.  Așa cum șade bine unui primar gospodar ce ține la banul public, instituția condusă de actualul edil nu le-a imputat sumele pentru lunile de iarnă în care domeniul public a fost ocupat de construcțiile, nepermanente, ale teraselor cu pricina.

Dacă cele povestite de funcționarii publici sunt adevărate, solicitările de terase, ale oamenilor obișnuiți, ar putea fi aprobate după 1 iunie, timp în care cine are pile face bani, cine nu … nu face nimic!

Precizări Actualitatea TV & Newspascani.com

Advertisements

În perioada în care am încercat să aflăm de ce Primăria ignoră o hotărâre a legislativului local, au existat și voci care ne-au acuzat că am fi tendențioși și că ne canalizăm materialele de presă împotriva cuiva anume. În ciuda acestor aprecieri facem precizarea că reporterii noștri au dat chiar un sfat viceprimarului Vasile Axinte, care nu a dorit să prezinte nici el un punct de vedere oficial. Le-am sugerat celor din Primărie să realizeze cât mai urgent un alt regulament, dacă actualul nu este bun, în privința modului cum trebuie terasele să arate și unde pot fi amplasate, dar să fie eliminate condițiile prioritare. Le-am mai sugerat să aprobe cererile tuturor agenților economici locali ce vor să amenajeze terase, pentru a nu mai exista suspiciunea că unii sunt favorizați. În fața acestui subiect și al ideilor date, autoritățile nu au mișcat nimic!

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Consilierul Mihai Dediu acuză că 3.000 de euro e prea mult pentru un autobuz second hand, dar cere pe un autocar „mai tânăr”, cu un an, suma de 36.000 de euro

Răzvan Grecu

Lovitură pentru CL Pașcani: ApaVital nu plătește redevență la valoarea creditului de rambursat. ARSACIS trebuie să decidă, prin vot, dacă modifică contractul de delegare

Marius Parteni

Trenuri suplimentare pentru pelerini. Va fi modificată cursa Târgu Neamţ – Paşcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site