NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Echimov, asfaltatorul transpartinic. Secretul unei firme care a reuşit nu numai să supravieţuiască, dar şi să prospere în anii grei din urmă . Primăria Paşcani, client de nădejde

În timp ce firme de tradiţie au dispărut din cauza crizei, constructorul Echimov din Târgu Frumos şi-a dublat cifra de afaceri. Prieten şi cu PSD şi cu PNL, fost sponsor al PD, Echimov asfaltează la ţară, deszăpezeşte, lucrează la oraş şi face bani cu toptanul. Anul trecut a avut un profit net de 1 milion de euro.

 

 O mică firmă din Târgu Frumos a ajuns să domine piaţa construcţiilor din judeţ în ultimii ani. Eky-Sam SRL este condusă de omul de afaceri Ionel Echimov, iar prosperitatea ei este în strânsă legătură cu puterea politică, fie de stânga, fie de dreapta. Patronul firmei susţine însă că succesul se datorează doar abundenţei de contracte finanţate din fonduri europene.

 Creşteri în criză

Înregistrată pe strada Justiţiei din Târgu Frumos, firma lui Echimov pare să poată lucra orice în materie de drumuri: construieşte, repară, întreţine sau deszăpezeşte. Dacă în 2009 Eky-Sam avea o cifră de afaceri de 22,9 milioane lei lei, datele financiar-contabile indică în 2013, la acelaşi capitol, suma de 40,6 milioane de lei. Aşadar, în criză, firma şi-a dublat încasările din construirea de drumuri şi podeţe. Evoluţia în această perioadă indică faptul că în 2010 Eky-Sam înregistra 29 milioane de lei drept cifră de afaceri, în 2011 ajungea la 46 milioane de lei, pe ansamblu cota ridicată a afacerilor menţinându-se la un nivel comparabil, în timp ce alte firme de profil, cu mare tradiţie, au dispărut.

Patronul Ionel Echimov are o explicaţie simplă pentru creşterea vertiginoasă a firmei sale. „Au fost fondurile europene, creşterea s-a văzut de prin 2009. Am avut multe lucrări la ţară, pe măsura 3.2.2. Aşadar, cei mai mulţi bani au venit din aceste proiecte. Noi avem specialişti de calitate, ne-am prezentat cu preţuri competitive şi am lucrat. Ce au făcut alţii este treaba lor, concluziile le trageţi dumneavoastră”, a declarat Ionel Echimov.

 Au muncit în locul Citadin

Ascensiunea lui Ionel Echimov este pusă în branşă şi pe seama relaţiilor sale cu şefii liberalilor ieşeni, în timp ce alţii susţin că firma s-ar afla în sfera de influenţă a PSD. În 2006, societatea a fost unul dintre donatorii fostului Partid Democrat, filiala Iaşi. Şi cifrele indică faptul că, în ultimii cinci ani, Eky-Sam SRL a lucrat „transpartinic”. Mulţi ani după înfiinţare, Eky-Sam SRL Târgu Frumos a prins contracte doar la ţară, îndeosebi în comunele din jurul oraşului unde are sediul social. Mare parte dintre angajaţi proveneau din Târgu Frumos şi din comunele limitrofe, iar primarii erau încântaţi să ofere contracte către Eky-Sam, pentru că îşi protejau astfel şi sătenii care lucrau pentru Echimov.

Prima „intrare” vizibilă în municipiul Iaşi a avut loc în 2012, când a executat lucrările din Tărăraşi, de pe strada Vasile Lupu. O firmă grecească câştigase lucrarea, prin licitaţie, dar nu a executat-o. Ulterior, asfaltarea a fost încredinţată către Eky-Sam. La scurt timp după aceea, utilajele lui Echimov au fost văzute plombând străzile din câteva cartiere ale Iaşului. „Nu este un contract, lucrăm pentru Citadin. Ei ne-au furnizat mixtură asfaltică pentru lucrările din Tătăraşi, a rămas să le mai dăm nişte bani şi compensăm acum”, explica, la acea dată, pentru 7Est, Ionel Echimov.

  Două milioane de euro anual pentru deszăpezire

Printre cele mai importante contracte obţinute se numără însă cele pentru deszăpezire. Asocierea Eky-Sam SRL – Enviro Construct SRL a primit, în decembrie 2013, un contract-cadru pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. În valoare de 1 milion de euro pe an, contractul se întinde până în 2016 şi necesită doar încheierea anuală a unor contracte subsecvente. Similar, Eky-Sam SRL a obţinut şi deszăpezirea drumurilor naţionale, pentru o sumă similară. Anterior contractului pentru deszăpezire, Eky-Sam a câştigat şi contractul pentru refacerea drumului judeţean Iaşi-Botoşani. Pentru realizarea drumului prin Ţigănaşi-Vlădeni-Şipote-Plugari, firma încasează 48 milioane de lei, adică o sumă puţin mai mare decât întreaga cifră de afaceri din anul anterior.

Domină zona Târgu Frumos – Paşcani

Aparent, Eky-Sam pare o firmă abonată la contractele scoase la licitaţie de Consiliul Judeţean. În realitate, firma pare să nu rateze nicio lucrare din zona Târgu Frumos – Paşcani, indiferent de valoarea acesteia. E.On Gaz Distribuţie a încredinţat asocierii Eky-Sam SRL – Bloc Bac SRL Bacău suma de 160.000 lei pentru refacerea carosabilului, trotuarelor şi spaţiilor verzi din Paşcani. Aşadar, după orice intervenţie a E.On, cei de la Eky Sam trebuie să realizeze lucrările de refacere a zonei. Tot E.On Gaz Distribuţie a încheiat cu Eky-Sam un contract similar, dar numai pentru oraşul Târgu Frumos. Valoarea contractului este aceeaşi: 160.000 lei.

  Primăria Paşcani, client de nădejde

Lucrările de plombare şi întreţinere a străzilor din Paşcani au, la rândul lor, legătură cu Eky-Sam. Primăria PSD din Paşcani a cumpărat asfalt de 1 milion de lei de la firma lui Echimov. Anul trecut a fost încheiat, de altfel, un al doilea astfel de contract între Eky-Sam şi Primăria condusă de Dumitru Pantazi, primul fiind din 2011 şi având o valoare de peste 400.000 lei. La Dobrovăţ, tot fief PSD, Eky-Sam a primit contractul pentru refacerea a două drumuri comunale, iar la sfârşitul anului 2012 s-au alocat 411.000 lei prin încredinţare directă pentru realizarea unor drenuri.

A luat comunele PSD la rând

Şi la Mădârjac (PSD) a lucrat Eky-Sam. Primăria a oferit 7,5 milioane de lei pentru refacerea unor drumuri săteşti. A fost o singură ofertă, cu câştigător Eky-Sam Târgu Frumos. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în comuna Vânători (PSD), unde Eky-Sam şi Conest au primit 9,6 milioane de lei. De la comuna Strunga (PSD) s-au încasat 9,3 milioane de lei pentru refacerea drumurilor comunale, iar de la Dobrovăţ alte 8,5 milioane de lei. De asemenea, lucrările din comuna Ion Neculce, cu primar tot de la PSD, şi drumul Sineşti-Bocniţa au fost realizate tot de firma lui Ionel Echimov. La Balş (bineînţeles, PSD), Echimov a construit două drumuri asfaltate care nu duc nicăieri, printre lanurile de porumb. Proiectul fusese întocmit de primărie şi plătit cu 1 milion de euro din fonduri europene.

 Firma este trimisă în judecată de DNA

În noiembrie anul trecut, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe primarul şi viceprimarul comunei Ion Neculce, acuzaţia fiind fraudarea unor fonduri europene. Prin rechizitoriu a fost trimisă în judecată şi societatea Eky Sam, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea ilegală de fonduri europene. Procesul continuă în luna septembrie, la Tribunalul Iaşi.

sursa www.7est.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi va avea loc pe 26 septembrie 2014 în Pașcani

Redacția

Litoralul românesc şi Grecia s-au scumpit în 2017 faţă de anul trecut

Redacția

Cum pot cumpăra românii ani de vechime pentru pensie

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site