NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Domnitorul Cuza i-a întâmpinat pe oaspeții veniți la redeschiderea Palatului său (Galerie foto – video)

Importante oficialități ale culturii din Moldova și mulți politicieni au participat astăzi la redeschiderea Palatului Alexandru Ioan Cuza din comuna Ruginoasa. Din rândul oamenilor de cultură nu au lipsit Lăcrimioara Stratulat – directorul Complexului Muzeal Iași, Beatrice Rancea – directorul Operei Naționale din Iași și reprezentanți ai Teatrului Național. Alături de aceștia au stat reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județele Moldovei.

Printre politicienii prezenți s-au aflat Daniel Barbu – ministrul Culturii, Relu Fenechiu – ministrul Transporturilor, Cristian Adomniței – președintele Consiliului Județean Iași, Bogdan Abălașei – subprefectul Județului, deputații Grigore Crăciunescu și Vasile Mocanu, primarul municipiului Pașcani Dumitru Pantazi, cei din Miroslovești și Heleșteni. Gazda oaspeților a fost Ionel Muraru, primarul comunei Ruginoasa.

Ministrul Culturii și președintele Consiliului Județean, au fost întâmpinați de Fanfara Militară a Diviziei Ștefan cel Mare Iași, care a și intonat Imnul Național, după care a avut prezentarea drapelului Unirii, ridicat l de doi soldați aparținând Gărzii Naționale.

  

La eveniment a participat însuşi Alexandru Ioan Cuza însoțit de domnița Elena. Rolurile marelui domnitor și al domniței au fost jucate de doi actori ai Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași.

La intrarea în Palat cei prezenți au asistat la depunerea jurământului de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, după care oaspeții au vizitat îmcăperile edificiului. Turul Palatului s-a încheiat cu depunerea jurământului de către oastașii din armata lui Cuza.

Daniel Barbu, ministrul Culturii, a spus la conferința de presă că artizanul acestor lucrări de reabilitare a fost colegul său de la Transporturi, Relu Fenechiu.

”Dumnealui a mers la Bruxelles pentru a obține fondurile necesare redeschiderii acestui palat”, a spus ministrul Barbu.

„Evenimentul de astăzi este unul important pentru toți ieșenii, pentru toți românii, un moment în care putem redescoperi rădăcinele statului național român. Valorile administrate de Complexul Muzeal <<Moldova>> sunt încărcate nu doar de istorie, cât și de valoarea pe care o au acele evenimente pentru națiunea română. Ele trebuie făcute cunoscute cât mai mult și cât mai des. Îmi doresc ca Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Palatul de la Ruginoasa, toate muzeele din subordinea Consiliului Județean, Primăriei Iași și celorlalte primării din județ, să fie introduse pe o hartă de obiective turistice, culturale, cu relevanță istorică națională pentru ființa statului român. Este un proiect demarat deja la nivelul Consiliului Județean”, a spus și Cristian Adomniței președintele Consiliului Județean Iași.

Publicul larg va putea să viziteze Palatul începând cu 5 februarie.

{flv}diverse/Inaugurare Palat Ruginoasa{/flv}

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Spitalul Municipal Pașcani în blocaj, din cauza pandemiei de coronavirus! Se caută soluții pentru pacienții care stau în frig

Marius Parteni

30.000 de mii de absolventi ai Universitatii Spiru Haret isi cer diplomele in instanta. „Pierdem bani lunar la salariu”

Redacția

Zile libere pentru familiile monoparentale, la suspendarea sau limitarea cursurilor şcolare. Legea a fost promulgată

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site