NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

DOCUMENT Cum va funcționa comisia care din care fac parte SRI și SIE ce va putea stopa investițiile străine în România în domenii ”strategice”

Guvernul Ciucă va adopta în ședința de guvern de vineri regulamentul de funcționare a Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), potrivit agendei executivului. Comisia e formată din reprezentanți ai unor ministere și instituții, iar SRI și SIE sunt invitați permanenți, care vor da avize, după cum a scris în premieră Economedia. Comisia poate interzice investiții străine de peste 2 milioane de euro în domenii considerate strategice, pe motiv de protejare a intereselor esențiale de securitate și ordine publică.

Proiectul de hotărâre de guvern prevede că orice investitor străin din afara UE (deci inclusiv investitorii din SUA, Marea Britanie, Elveția, Canada) care vrea să investească peste 2 milioane de euro în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media e obligat să depună o cerere de autorizare.

Cererea este evaluată de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care poate da aviz pozitiv sau negativ, preluat ulterior într-o hotărâre de guvern, care poate fi atacată în instanță.

Advertisements

Proiectul de regulament prevede că reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciului de Informaţii Externe (SIE) au calitatea de invitaţi permanenţi în cadrul CEISD și transmit avize în maximum 20 de zile.

Advertisements
  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Advertisements
Advertisements

Related posts

Greii PSD vor să impună prefecţii în judeţele pe care le controlează

Redacția

Un elev vinde Dacia de 45 de ani a bunicilor, ca să strângă bani de facultate, în Anglia

Redacția

Polițiștii amenință cu proteste! Guvernul ar pregăti înghețarea salariilor bugetarilor pe anul 2019

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site