RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Directorul Societăţii Apelor Minerale: În PET-uri poate să fie apă şi de la chiuvetă, şi din lac

Directorul companiei de stat pentru Ape Minerale aduce acuzaţii grave producătorilor de apă îmbuteliată. Radu Dumitru spune că, în peturile scoase la vânzare, poate fi inclusiv apă de la robinet, deoarece aceştia nu au licenţă şi autorităţile nu ştiu ce toarnă ei în sticle.

Aşadar, amenzile şi cantităţile retrase de pe piaţă pot fi infime în comparaţie cu prejudiciile aduse consumatorilor.

România nu are în acest moment o legislaţie clară pentru apa care se îmbuteliază, spune directorul companiei de stat pentru Apele Minerale. Deşi în ţară sunt 68 de ape minerale licenţiate, iar pentru acordarea unei licenţe un izvor este monitorizat timp de doi ani, hipermarketurile care îmbuteliază şi vând apa de masă nu sunt obligate să respecte aceste reguli, relatează Digi.

  

„Nimeni nu poate să ştie în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa… poate să fie şi de la chiuvetă, şi din lac, şi dintr-un foraj. Tot ce vedeţi dumneavoastră în consum, prin hipermarketuri sau magazine, că e apă de masă sau apă de izvor nu sunt reglementate de nicio lege. Nu face obiectul nici unei legi ca să fie licenţiată şi consumată”, spune Radu Dumitru, director general Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Singura instituţie care avizează aceste izvoare este Direcţia de Sănătate Publică. Din cauză că producătorii acestor ape nu plătesc redevenţe statului român, pot scoate la vânzare peturile cu preţuri mult mai mici decât cele pentru apa minerală plată.

„Ce pun ei în sticlele respective? Nici petul nu este foarte bun, nici apa nu este foarte bună, şi atunci scot aceste preţuri cu care se iese în piaţă”, spune Radu Dumitru.

Redevenţa pentru apele minerale este de 4 euro pentru 1.000 de litri, iar statul încasează 5 milioane de euro anual din exploatarea izvoarelor licenţiate. Veniturile ar putea fi de trei ori mai mari dacă ar fi controlată şi taxată şi apa de masă, spun reprezentanţii companiei de stat.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă controalele de prelevare din supermarketuri a eşantioanelor din apă de masă şi apă de izvor, controale care au început în data de 3 martie. Până acum, au fost prelevate 70 de eşantioane.

Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic, informează ANPC. Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformităţi la mai multe sortimente de apă plată: sortimentul Winny- apa izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic; sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic şi sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic.

 

 Sursa: gandul.info

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Anunţ pierdere SC ALADIN COMP SRL

Redacția

Procrastinarea, boala civilizaţiei moderne. Psihologii explică de unde vine tendinţa de a amâna lucrurile importante

Redacția

Ce se întâmplă în timpul turbulenţelor, cât de periculoase sunt acestea şi care sunt locurile sigure din avion

Redacția
Încarcă...