RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Din mai 2018, cumpărătorii mașinilor la mâna a doua vor putea fi amendați dacă nu anunță tranzacțiile

În cazurile în care se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. Măsura este prevăzută într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial și care se va aplica din data de 20 mai 2018.

 

Circularea pe drumurile publice cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă și va putea fi sancționată cu amenzi drastice, se arată în Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 685 din 23 august 2017, iar prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se vor aplica de la data de 20 mai 2018.

  

„Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”, prevede actul normativ. Practic, în prezent, Codul rutier nu reglementează suspendarea înmatriculării.

Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție. Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-osolicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietateasupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare. Acum, acest termen este de doar 30 de zile.

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în OG nr. 14/2017.

În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura luată de Executiv are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor. De exemplu, asemenea situații au fost raportate de cititorii AvocatNet.ro, de-a lungul anilor, în cazul tranzacțiilor cu mașini la mâna a doua.

„Astfel, reglementările în vigoare instituie în sarcina noului proprietar obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în evidențele autorităților abilitate (să înmatriculeze autovehicule). Cu toate acestea, sunt și situații în care noii proprietari de vehicule rămân în pasivitate. Motivele țin de indiferență sau, mai grav, de încercarea de a evita răspunderea juridică (în situația săvârșirii unor abateri de la normele privind circulația pe drumurile publice) sau chiar plata unor taxe”, era lămurit în nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 14/2017 în forma sa de proiect.

Mai precis, au fost indicate măsurile luate în ultimii ani pentru combaterea acestei practici, dintre care cea mai recentă a fost operată în 2016, însă s-a subliniat că este nevoie și de o sancționare adecvată a celor ce nu respectă obligația raportării schimbării de proprietar.

„Astfel, introducerea instituției juridice a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiții stricte prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, ar trebui să contribuie la crearea unui instrument complet de control și la normalizarea unei situații care afectează interesele private ale persoanelor, dar și interesul public”, mai era punctat în documentul indicat.

Atenție! Bine de știut este că suspendarea înmatriculării unei mașini va putea fi luată abia din 20 mai 2018. Tot de atunci se va putea aplica amenda pentru circularea cu automobilele a căror înmatriculare este suspendată.

Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine și, în doar 5-10 minute, te poți informa zilnic asupra tuturor schimbărilor legislative care te afectează! Află mai multe.

Citește mai mult despre vanzare autoturismschimbare proprietar20 mai 2018 

Sursa 

Related posts

Dental Practice, servicii stomatologice în siguranță! (P)

Redacția

ANAF se pregăteşte să recupereze banii neplătiţi de firme și persoane fizice în pandemie

Redacția

Casele bucovinene din lemn, comandate în toată Europa. Costă doar 20.000 de euro

Redacția
Încarcă...