Firma pășcăneană cu cele mai mari comenzi primite în ultimii ani – peste un miliard de lei – depinde de un credit de 50 de ori mai mic.
REMAR Paşcani are încheiate din 2008 şi 2009 acorduri cu CFR Călători şi CFR Marfă – a câştigat în toamna 2008 o comandă în valoare de 278 milioane lei pentru modernizarea a 113 vagoane etajate şi în iulie 2009 a câștigat licitația de 700 milioane lei fără TVA pentru modernizarea a 400 de vagoane. Problema este că aceste acorduri nu au mai fost urmate însă de semnarea unor contracte ferme, astfel fabrica de vagoane s-a trezit că are în curte mai multe garnituri de tren reparate dar neplătite. Ca urmare fabrica păşcăneană a trebuit să recurgă la disponibilizări (circa 20% din personal a plecat în 2010).
Pentru a salva situaţia firma a încercat să se reorienteze spre export (activitate sistată în 2005). Iar eforturile firmei au dat rezultate, REMAR prrinzând o comandă de circa 30 milioane euro de la CFR-ul basarabean.
Cu toate acestea firma a avut nevoie de credite bancare. Cea mai importantă linie de credit a fost oferită de BCR şi este în valoare de 5.000.000 euro, linie care trebuie însă reînnnoită periodic. Pentru aceasta acţionarul majoritar al firmei – Grup Feroviar Român, titluar a circa 90% din acţiunile REMAR, a solicitat recent micilor acţionari OK-ul pentru păstrarea liniei de la BCR.
Privatizare de succes
REMAR Paşcani era în pragul falimentului în 2004, muncitorii de acolo proteszând violent faţă de neprimirea la timp a salariilor şi iminentele disponibilizări masive. Fabrica de vagoane a fost preluată însă în 2005 de Grup Feroviar Român, firmă patronată de Gruia Stoica, un misterios milionar român cu excelente conexiuni în lumea politică. În scurt timp fabrica a revenit pe profit şi a început să prindă comenzi pe bandă rulantă de la stat – cei mai importanţi clienţi au fost multă vreme CFR Călători şi CFR Transporturi.
Grup Feroviar Român este deja un colos în domeniul transportului, extinzându-se în ţările din jurul României şi intenţionând mai nou pătrunderea în spaţiul ex-sovietic.
La REMAR Paşcani lucrează în acest moment circa 1000 de oameni.
sursa topiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}