NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Deşi a prins contracte de peste un miliard de lei, Remar Pașcani depinde de un credit de 50 de ori mai mic

Firma pășcăneană cu cele mai mari comenzi primite în ultimii ani – peste un miliard de lei – depinde de un credit de 50 de ori mai mic.

REMAR Paşcani are încheiate din 2008 şi 2009 acorduri cu CFR Călători şi CFR Marfă – a câştigat în toamna 2008 o comandă în valoare de 278 milioane lei pentru modernizarea a 113 vagoane etajate şi în iulie 2009 a câștigat licitația de 700 milioane lei fără TVA pentru modernizarea a 400 de vagoane. Problema este că aceste acorduri nu au mai fost urmate însă de semnarea unor contracte ferme, astfel fabrica de vagoane s-a trezit că are în curte mai multe garnituri de tren reparate dar neplătite. Ca urmare fabrica păşcăneană a trebuit să recurgă la disponibilizări (circa 20% din personal a plecat în 2010). 

Pentru a salva situaţia firma a încercat să se reorienteze spre export (activitate sistată în 2005). Iar eforturile firmei au dat rezultate, REMAR prrinzând o comandă de circa 30 milioane euro de la CFR-ul basarabean. 

  

Cu toate acestea firma a avut nevoie de credite bancare. Cea mai importantă linie de credit a fost oferită de BCR şi este în valoare de 5.000.000 euro, linie care trebuie însă reînnnoită periodic. Pentru aceasta acţionarul majoritar al firmei – Grup Feroviar Român, titluar a circa 90% din acţiunile REMAR, a solicitat recent micilor acţionari OK-ul pentru păstrarea liniei de la BCR. 

Advertisements

Privatizare de succes

REMAR Paşcani era în pragul falimentului în 2004, muncitorii de acolo proteszând violent faţă de neprimirea la timp a salariilor şi iminentele disponibilizări masive. Fabrica de vagoane a fost preluată însă în 2005 de Grup Feroviar Român, firmă patronată de Gruia Stoica, un misterios milionar român cu excelente conexiuni în lumea politică. În scurt timp fabrica a revenit pe profit şi a început să prindă comenzi pe bandă rulantă de la stat – cei mai importanţi clienţi au fost multă vreme CFR Călători şi CFR Transporturi.
Grup Feroviar Român este deja un colos în domeniul transportului, extinzându-se în ţările din jurul României şi intenţionând mai nou pătrunderea în spaţiul ex-sovietic.

La REMAR Paşcani lucrează în acest moment circa 1000 de oameni.

Advertisements

sursa topiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Vasile Sandu şi-a extins producţia de la Paşcani cu o nouă fabrică de panouri sandwich

Redacția

Programul pentru porcii de rasa are succes în județul Iași

Redacția

Guvernul vrea să prelungească scutirea de la plata impozitului specific în domeniul HoReCa până la vară

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site