NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Deșeurile vegetale vor fi ridicate gratuit, de către Primărie! Pintilie spune că ADIS și Girexim și-au dat acordul pentru renunțarea la taxa de salubritate și implementarea sistemului pe saci individualizați!

În încercarea de a micșora valoarea facturii lunare, pe care municipalitatea trebuie să o achite operatorului de salubritate, primarul Marius Pintilie a anunțat astăzi că deșeurile vegetale vor fi colectate gratuit de către Primărie.

Decizia a fost luată pentru a diminua cantitatea de gunoi ce este colectată de operatorul de salubritate și transportată la depozitul ecologic de la Țuțora. În acest sens, locuitorii de la case care au colectat deșeuri vegetale și doresc să le arunce trebuie să apleze la numărul 0232.76.23.00, de luni până joi, între orele 8.00-16.00.

”Suntem în plină toamnă și sunt foarte multe deșeuri vegetale. Așa că îi rog pe cei care locuiesc la case, să nu depoziteze aceste resturi vegetale la pubele de gunoi, pentru că este păcat ca cei de la Girexim să transporte aceste frunze de la Pașcani, până la groapa de gunoi de la Iași. Rugămintea mea este ca cei care au astfel de deșeuri vegetale să apeleze la numărul de telefon 0232.76.23.00, urmând ca salariații de la Gospodăria Comunală să vină și să le redice”,  a solicitat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

În același context, Pintilie a explicat stadiul în care se află proiectul său privind construirea de platforme îngrădite și supravegheate video, pentru colectarea deșeurilor menaje.

  

”În primul rând, am început construcția platfomelor betonate ce vor fi supravegheate video și vor avea acces pe bază de cartelă. În această săptămână se vor monta camerele video, ce vor fi racordate la o rețea de internet, astfel încât imaginile să ajungă în serverele Poliției Locale. Am avut discuții cu cetățenii de la blocul Moldova, pentru că îmi doresc ca la blocurile cu zece etaje să facem mici puncte de colectare, în așa fel încât cetățenii de la fiecare scară să aibă propriul lor loc de depozitare a deșeurilor cu acces pe bază de cartele, astfel încât altcineva, care nu locuiește în acea scară de bloc, să nu poată intra să depună deșeuri acolo. De exemplu, acum la blocul Moldova este o singură ghenă care este super aglomerată și nu face față”, a spus Pintilie.

Un alt pas înainte, în privința reciclării, este anunțul făcut astăzi de noul primar care a nunțat că atât ADIS, cât și GIREXIM, și-au dat acordul să se renunțe la taxa de salubritate și să se implementeze sistemul de depunere a deșeurilor pe categorii reciclabile, în saci individualizați. Pintilie a mai spus că a găsit deja un furnizor, care poate da acești saci menajeri.

„Pe de altă parte, știți că eu tot v-am povestit despre proiectul meu cu saci, în așa fel încât să renunțăm la taxa de salubritate și să dăm oamenilor niște saci contra cost, iar acolo să fie incluse cheltuielile de salubritate. Am avut ieri o ședință cu cei de la Adis și cu cei de la Girexim și cu funcționari publici care se ocupă de monitorizarea serviciului de salubrizare și a Compartimentului de Mediu. Spre plăcuta mea surprindere, toată lumea a fost încântată de proiectul acesta, deoarece toată lumea are de câștigat dacă reușim să-l implementăm. În primul rând, cetățenii pentru că vor plăti exact cât aruncă. Fără costuri suplimentare. Cei de la Girexim nu vor mai ridica gunoi la vrac, ci vor ridica saci, adică vor lucra mult mai curat. Cei de la Adis sunt bucuroși datorită faptului că vom avea un grad de reciclare la Pașcani, astăzi fiind la 3,3% reciclarea în municipiu, iar teoretic ar trebui să fim la 60%, pentru că avem un infrigiment din cauza Uniuniii Europene și trebuie să ne conformăm și noi cu reciclarea. Odată implementat un astfel de sistem de reciclare la Pașcani, toată lumea are de câștigat, iar noi, Primăria, vom rezolva toate problemele care țin de acea birocrație cu declararea suprafețelor cu declararea persoanelor care locuiesc la o locație, etc. Azi dimineață am avut o întâlnire cu reprezentanții unei firme private care ne-au garantat faptul că pot furniza Primăriei saci care să conțină un cod unic, pe fiecare produs. Deci tehnologic, se poate face”, a explicat Marius Pintilie, Primarul Municipiului Pașcani.

Dacă proiectul va fi implementat, pășcănenii nu vor mai plăti taxa de salubrizare, ci vor achiziționa saci speciali, iar plata salubrității se va face în funcție de cât gunoi nereciclabil produce fiecare.

Advertisements

Related posts

Primăria Paşcani nu a reluat programul de audienţe, deşi în sediul instituţiei se organizează întâlniri

Marius Parteni

Primarul Pantazi, corigent la deszăpezire

Redacția

ȘEDINȚĂ EXTRAORDINARĂ: TAXA DE PĂȘUNAT, LICENȚĂ DE EXPLOATARE ȘI ÎMPRUMUT DUBLAT (VIDEO)

Redacția
Încarcă...