NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Descoperire arheologică majoră! Barcă din secolul XVI găsită de muncitorii care efectuau lucrări la o balastieră pe râul Moldova

Comoară de neprețuit, o descoperire unicat pentru istoria Moldovei făcută în satul Soci, comuna Miroslovești. O barcă care, conform istoricilor se presupune că datează din secolul XVI, a fost găsită de către niște muncitori care lucrau la o balastieră pe râul Moldova.

Monoxila este o ambarcațiune făcută dintr-un trunchi scobit, de aproximativ 9 metri lungime. Se presupune că a fost făcută în secolul XVI, când râurile din Moldova erau intens navigate pentru transportul cerealelor și a sării. Barca a fost conservată bine de către apele râului, iar astăzi un convoi special de mașini a transportat-o în curtea din spatele Palatului Culturii din Iași. Specialiștii urmează să ia probe pentru a face exact datarea.

  

Monoxile spectaculoase, dar incomplete, s-au mai descoperit la Berindan (Satu Mare), pe râul Someş, la Crasna, pe Valea Crişului sau Galu, pe Valea Bistriţei, cu lungimi de 8-10 metri. De altfel, acest tip de ambarcaţiuni sunt specifice Banatului şi Ardealului, zone care au râuri cu  debit mare, ceea ce face ca descoperirea unei astfel de bărci în zona noastră şi, în general, în Moldova, să fie una extrem de rară şi cu atât mai valoroasă.


Advertisements

Related posts

Monument în cinstea Eroilor, sfinţit la Răchiteni de Ziua Naţională

Ema Roman

S-au schimbat regulile înmormântărilor: în ce condiţii este interzisă fotografierea, iar îmbălsămarea devine obligatorie

Redacția

Ziua comunei sărbătorită la Miroslovești cu cântec, joc și voie bună

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site