Rezultatele finale ale examenului național de Definitivat pentru învățământul preuniversitar au fost afișate ieri, 6 august, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul oficial definitivat.edu.ro.
Astfel, în județul Iași, așa cum au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, rata de promovare în urma afișării rezultatelor finale este 81,47% (în creștere cu 3,13%, comparativ cu rezultatele inițiale – 78,34%), peste media pe țară care este 76,45% .
Dupa evaluarea contestațiilor depuse, 365 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 351 de candidați. Dintre aceștia, 4 candidați au promovat examenul de definitivare cu media 10. Totodată, 26 de candidați au obținut note cuprinse în intervalul 9,50-9,99, iar 164 de candidați au obținut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 12 candidați.
Contestațiile au generat modificări de note pentru 75 de candidați. În conformitate cu reglementările actuale, un candidat trebuie să obțină o medie minimă de 8, pentru a fi considerat promovat, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate evaluările, inclusiv proba scrisă. Se acordă o pondere de 70% probelor scrise în nota finală, care trebuie să fie de minimum 8 pentru a promova examenul.
458 de candidați s-au prezentat la examenul scris din această sesiune. Dintre aceștia, 9 au renunțat la șansa de a candida. Mai mult, un participant a fost exclus din cauza fraudei și niciun document nu a fost anulat în locurile de evaluare.
Profesorii promovați dobândesc dreptul de a preda în școlile din învățământul preuniversitar și de a obține un post definitiv, acesta fiind și scopul acestui examen național. Odată ce obține definitivarea în învățământ, un profesor depășește nivelul de începător și poate urca pe o traiectorie ascendentă de specializare, după aceasta urmând gradele didactice.