O echipă de cercetători consideră că ar putea avea o modalitate de a testa ipoteza conform căreia conștiența umană ar putea rezulta din fenomenul de inseparabilitate cuantică (entanglement) în creierul nostru. Testarea acestei ipoteze ar implica crearea de interfețe între creierii umani și computerele cuantice, pentru a măsura eventualele schimbări în stările de conștiență. Iată cum am putea afla mai multe despre conștiență!
Conștiența este ceva ce experimentăm cu toții, dar despre care știm surprinzător de puțin. Știm cum să o suprimăm folosind anestezice, însă mecanismele lor exacte rămân neclare. Există mai multe teorii dominante, precum teoria informației integrate (integrated information theory) și teoria spațiului global de lucru (global workspace theory), dar niciuna nu explică complet fenomenul. Astfel, există loc și pentru idei mai neobișnuite despre conștiență.
În 1989, matematicianul britanic și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică Roger Penrose a sugerat că inseparabilitatea cuantică ar putea avea un rol esențial în conștiență. Ipoteza sa se bazează pe ideea că mintea umană poate rezolva probleme pe care computerele tradiționale nu le pot aborda, cum ar fi numerele necalculabile și propozițiile Gödel. Penrose a argumentat că acest lucru implică faptul că mintea umană nu funcționează ca un computer obișnuit,
» Citește continuarea pe pagina autorului