RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

De ce nu reuşesc autorităţile să dezlege misterul infecţiei care i-a adus pe copiii din Argeş în pragul morţii. Ministrul Sănătăţii: „Continuăm investigaţiile”

O săptămână, aproape 30 de copii ajunşi în stare gravă la spital, şi două decese, ultimul în această dimineaţă, o fetiţă de doar 10 luni. Rămâne un mister însă cum s-au îmbolnăvit copiii, autorităţile nereuşind să găsească sursa infectării bebeluşilor din Argeş.  

Ministerul Sănătăţii susţine că va continua cercetările, dar că nu se impune constituirea unei celule de criză. Între timp, părinţii, speriaţi şi revoltaţi acuză autorităţile că ”nu fac nimic”.

Încă un bebeluş a murit astazi dimineaţă  la Spitalul Marie Curie. Este vorba de o fetiţă care fusese adusă din Argeş, la spitalul de copii din Capitală, pe 10 februarie. În acest caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli. La Marie Curie mai sunt internaţi 10 copii dintre care patru sunt la terapie intensivă. Doi dintre ei sunt în stare foarte gravă, fiind intubaţi şi ventilaţi artificial.

  

Cum s-au infectat copiii, rămâne deocamdată un mister.

Advertisements

 

Până acum autorităţile au analizat sursele de apă din care au băut bebeluşii, dar aceasta s-a dovedit a fi potabilă şi necontaminată. Şi analizele făcute asupra laptelui praf sau a portocalelor din câteva supermarketuri au avut acelaşi rezultat. Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung, potrivit. Teste au fost negative, laptele şi portocalele respectă standardele şi nu au fost contaminate. 

Ancheta ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean din Piteşti a eliminat şi pista infecţiilor intraspitaliceşti. Instituţia nu este contamintă nici cu E-Coli şi nici cu Rotavirus. Acestea fiind, de altfel, şi cele două cauze care sunt susceptibile să fi provocat bebeluşilor sindrom hemolitic-uremic. Nici anchetele făcute de autorităţile medicale la domiciliile copiilor nu au reuşit să risipescă misterul. Poliţia, procurorii şi Avocatul Poporului  au  deschis, la rândul lor câte o anchetă  în cazul copiilor  internaţi la Spitalul “Marie Curie”. Rezultatele acestora nu au fost încă stabilite.

Ministrul Sănătăţii: Continuăm investigaţiile

Insuccesul autorităţilor a fost de altfel recunoscut şi de  ministrul  Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care a declarat că toate ipotezele referitoare la cauza îmbolnăvirii bebeluşilor internaţi cu infecţie digestivă gravă au fost verificate prin tehnicile de care dispune sistemul în momentul de faţă, însă niciuna nu a fost confirmată. El a mai precizat că, în momentul de faţă, sunt verificate alte variante de infecţii şi intoxicaţii, însă nu a dat niciun exemplu.

“Ultimul raport pe care îl am a pus în evidenţă trei infecţii cu Escherichia coli enteropatogeni şi mai multe infecţii cu diverşi viruşi. Acest lucru nu leagă în niciun fel cazurile între ele. Acestea sunt datele de care dispun până în acest moment, continuăm investigaţiile, sunt oameni specializaţi care o fac şi sincer îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea pe care au avut-o cele două familii”, a afirmat ministrul, în Parlament la dezbaterea “Ora Guvernului”.

”Se întâmplă lucrurile acestea şi sunt absolut regretabile, dar haideţi să fim serioşi, dacă creăm panică şi punem şi presiune pe toţi medicii de acolo, ce rezolvăm? Credeţi că se rezolvă o problemă? (…) Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colţ al lumii ăsteia”, a mai adăugat Achimaş-Cadariu, precizând că nu se impune convocarea unei celule de criză la nivelul ministerului.

De altfel, şi medicii nu au vreo explicaţie pentru situaţia de la Argeş.  „Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister şi pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil aşa ceva”, a spus, în urmă cu câteva  zile, doctorul Radu Tăbăcaru, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie .

El a detaliat, simptomatologia, pe care o prezintă copiii şi ce se întmplă în organismul micilor pacienţi. “În principiu, este o toxină care produce o inflamaţie a vaselor de sânge, în urma căreia se produc cheaguri microscopice de sânge, care înfundă vasele capilare, cu un consum al factorilor de coagulare şi al trombocitelor. Sunt mici cheaguri de sânge microscopice în toate organele, iar cele care se exprimă cel mai puternic în cazul acestei boli este intestinul, iar boala duce la suferinţa intestinală, scaun diareeic cu sânge şi suferinţa renală”, a explicat medicul.

Părinte: Nu pot să nu vad incompetenţa autorităţilor

Nici părinţii nu au explicaţii şi arată cu degetul către autorităţi. O mamă a declarat presei că, la Piteşti, copilul ei a fost internat patru zile, dar fără  ca starea sa să se îmbunătăţescă  şi că abia la Bucureşti au început  să se vadă  rezultatele tratamentului. De asemenea, un tată a povestit disperat că în cazul copilului său, când l-a adus la spital era „ca un balon” din cauza problemelor digestive.

Un alt tată, Gabriel Marinescu, a scris pe contul său de Facebook că ”reprezentanţii autorităţilor nu fac nimic” în timp ce fetiţa sa face dializă şi se luptă cu boala în saloanele de la Marie Curie.

”Nu pot să nu vad incompetenţa autorităţilor de a elucida cum de s-au putut îmbolnăvii atâţia copii din Argeş.nu pot să nu mă gândesc la copilul meu şi la faptul ca mâncarea lui era pregătită corespunzător apa fiartă foarte bine tot ce ii pregăteam copilului era spălat şi fiert excesiv.biberoanele si tetinele erau fierte foarte bine pentru sterilizare. Noi acum luptăm împreună cu fetita la spital cu dializă si multe alte medicamente. sa speram ca nu vor fi repercusiuni pentru ca încă ne aflăm sub dializă deoarece rinichii sunt încă blocaţi.şi copii vostrii pot fi în pericol dacă nu facem ceva împreună. Noi am facut primul pas in a face publice faptele….”, afirmă Gabriel Marinescu.

Advertisements

 

Sursa: gandul.info

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Anunț eon 15 August 2016 / 2

Cătălin Cocoș

PIERDUT CERTIFICAT CONSTATATOR AL GRIGORE GH. ROMICĂ I.I

Oana Cordoneanu

Primăriile din Pașcani și Stolniceni Prăjescu inițiază un proiect comun pentru achiziția de autobuze electrice!

Marius Parteni
Încarcă...