RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Raportul care stârneşte controverse puternice: focarul de microcefalie nu este provocat de VIRUSUL Zika. Care ar fi cauza?

Microcefalia este o tulburare neurologică rară care determină dezvoltarea craniilor anormal de mici la nou-născuţi.

 

Un nou raport al oamenilor de ştiinţă afirmă că microcefalia este cauzată de pesticide mai degrabă decât de răspândirea virusului Zika. 

  

 

Pesticidul în cauză este piriproxifen, un larvicid ce se orientează către ţânţarii Aedes aegypti, cei care răspândesc virusul Zika. Piriproxifenul este produs de Sumitomo Chemical, o companie asociată cu gigantul agricultor Monsanto.

 

“În zona în care locuiesc majoritatea persoanelor bolnave, un larvicid chimic care produce malformaţii la ţânţari a fost aplicat timp de 18 luni, astfel că această otravă (piriproxifen) este aplicată de către stat pe apa potabilă utilizată de către populaţia afectată”, citează raportul publicat de un grup de medici argentinieni care au analizat oraşele unde a fost pulverizată substanţa (PCST).

 

Grupul a adăugat că nu este “nici o coincidenţă” între faptul că cazurile de microcefalie s-au dezvoltat în Brazilia, în locurile unde este utilizat piriproxifen, în timp ce în Columbia, a doua ţară în topul incidenţei virusului, nu a fost creată această legătură între infecţia Zika şi microcefalii.

 

Chiar şi în Brazilia, nu toate cazurile de microcefalie au fost legate de prezenţa virusului Zika. “După ce experţii au analizat 732 de cazuri, au descoperit că mai mult de jumatate fie nu au avut microcefalie, fie nu au avut nicio legătură cu Zika”, a scris The Washington Post.

“Am decis să suspendăm utilizarea produsului în apa de băut până când vom avea o instrucţiune de la Ministerul Sănătăţii, între timp ne consolidăm forţele în apelul către populaţie pentru a diminua posibila reproducere a ţânţarilor” , a declarat Joao Gabbardo dos Reis, secretar de stat în sănătate la Rio Grande do Sul. 

 

Deci, ce anume se întâmplă? În timp ce unii spun că au dovezi suplimentare despre faptul că piriproxifenul şi microcefaliile au o legătură “copleşitoare”, alţii consideră aceasta ca fiind o “teorie a conspiraţiei”, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) insistă că piriproxifenul este la nivelurile recomandate în apa de băut.

 

“Spre deosebire de relaţia dintre virusul Zika şi microcefalii, care au avut confirmarea prin testele care au indicat prezenţa virusului în probele de sânge, ţesut şi în lichidul amniotic, asocierea dintre utilizarea piriproxifenului şi microcefalie nu are nici o bază ştiinţifică. Este important de menţionat că unele localităţi care nu au folosit piriproxifen, de asemenea, au raportat cazuri de microcefalie”, a replicat guvernul brazilian la recentul raport.

 

Directorul Departamentului de Control a Bolilor şi de Sănătate din Pernambuco, Brazilia, George Dimech a subliniat că oraşul Recife are în prezent cel mai mare număr de cazuri raportate de microcefalie, şi totuşi piriproxifenul nu este utilizat în regiune – ei folosesc un alt insecticid.

 

Neurologul Vanessa van der Linden a adăugat că “din punct de vedere clinic, modificările pe care le vedem în scanările copiilor sugerează că leziunile au fost cauzate de o infecţie congenitală şi nu prin larvicide, droguri sau vaccin”, a explicat van der Linden.

 

Dacă luăm în considerare dovezile circumstanţiale care leagă microcefalie şi piriproxifenul la valoarea nominală, este o mirare de ce microcefaliile nu sunt o problemă mult mai mare, la nivel mondial. Pesticidul este aprobat pentru utilizare în Statele Unite şi Europa şi a fost aprobat cu mulţi ani în urmă chiar dacă nu în apa de băut, aşa cum a fost în unele regiuni din Brazilia.

 

 Sursa: descopera.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Pierdut certificat constatator al SC Electro-Practic SRL

Redacția

Barza este o pasăre mută!

Redacția

Raport ONU: Nu există în România preocupare pentru eradicarea sărăciei, deşi bani există

Redacția
Încarcă...