La intrarea in sediul european al Apple, in Irlanda (sursa Matteoguedia, Dreamstime.com)
Unii l-au numit „litigiul fiscal al secolului”, dar în Irlanda sunt multe voci care spun că este o mare dificultate faptul că statul este obligat să primească 13 miliarde de euro de la Apple, după o hotărâre judecătorească definitivă. De ce Irlanda este un caz cu totul special când este vorba despre impozitele aplicate companiilor? De ce este supărare în politică?
Taxele mici au atras companiile mari
Apple pierde lupta de opt ani cu instanțele UE și va trebui să returneze Irlandei 13 miliarde euro: aceasta a fost hotărârea CJUE care a considerat că Irlanda a acordat celor de la Apple „avantaje fiscale nejustificate” timp de 12 ani. A fost un ajutor ilegal pe care guvernul de la Dublin trebuie să-l recupereze, după ce Apple a beneficiat de taxe foarte mici.
Irlanda era faimoasă pentru impozitele mici aplicate companiilor multinaționale și a reușit prin această politică să atragă giganți tech americani care și-au stabilit în țară sediul european și au profitat de taxele mult sub media UE, pentru a „repatria” în SUA cât mai mulți bani generați de business-ul din UE.
» Citește continuarea pe pagina autorului