NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

De ce a scăzut numărul ieşenilor cu handicap grav, accentuat sau mediu

Numărul acestor persoane a scăzut uşor, faţă de anul trecut, după modificarea normelor de încadrare.

 

  

Numărul persoanelor cu handicap din judeţ este în uşoară scădere faţă de anii trecuţi. Potrivit unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în acest moment, peste 25.700 de persoane din judeţ sunt luate în evidenţă cu handicap grav, accentuat sau mediu. În comparaţie, în 2016, DGASPC avea înregistrate peste 26.000 de persoane cu handicap, în timp ce, în 2015, peste 26.300 de ieşeni au fost încadraţi în grad de handicap.

Conform specialiştilor implicaţi în procesul prin care un bolnav obţine certificatul de handicap, o explicaţie pentru scăderea numărului celor care sunt încadraţi într-o astfel de categorie constă în schimbarea normelor. Astfel, o serie de diagnostice nu mai sunt luate în considerare pentru acordarea unui grad de handicap.

„La data de 30 iunie 2017, în evidenþa Serviciului Persoane Adulte cu Handicap se afla un număr de 25.734 de persoane cu handicap cu domiciliul/reşedinţa în judeţul Iaşi, neinstituţionalizate. Dintre acestea, 2.617 sunt minori şi 23.117 sunt adulţi“, se precizează în raportul DGASPC.

În document se arată că cei mai mulţi ieşeni care au grad de handicap, peste 5.800, prezintă un handicap mental. Alţi peste 5.500 sunt luaţi în evidenţă cu un handicap fizic, încă 4.300 au un handicap somatic, încă 900 sunt luaţi în evidenţă cu un handicap auditiv. De asemenea, peste 3.000 de ieşeni au un handicap vizual, încă 1.800 sunt încadraţi cu handicap psihic, în timp ce peste 3.800 au un handicap asociat. DGASPC are în evidenţă peste 190 de ieşeni diagnosticaţi cu HIV/SIDA, încă trei cu boli rare şi încă unul cu surdocecitate.

„Ponderea persoanelor cu handicap din judeţ în totalul populaţiei judeţului Iaşi este de 2,84%. Procentul se situează sub cel la nivel regional – ponderea medie la nivelul Regiunii Nord-Est fiind de 3,00% – şi sub valoarea la nivel naţional de 3,53%“, mai arată DGASPC.

În primele şase luni, DGASPC a emis peste 81.000 de bilete pentru transport interurban, pentru peste 8.500 de ieşeni cu handicap şi a emis peste 5.400 de dispoziţii pentru persoane cu handicap. Dintre acestea, peste 1.000 au fost înregistrate ca fiind cazuri noi, identificate anul acesta.

„Drepturile persoanelor cu handicap privind prestaţiile sociale au fost stabilite conform Legii 448/2006 republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pe baza cererilor de acordare a drepturilor şi a certificatelor de încadrare în grad de handicap şi au fost acordate începând cu luna următoare depunerii cererilor pe durata de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap“, conchide DGASPC.

 Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Spitalul care moare încet și sigur. Mai sunt trei medici, iar saloanele sunt goale

Redacția

Alt pășcănean se află în stare gravă la spital după ce a fost înțepat de tânțari infestați cu West Nile

Diana Marcu

Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 1 septembrie 2020. Iașul pe primul loc la numărul de cazuri, în ultimele 24 de ore

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site