RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Curtea de Conturi a stabilit că municipalitatea poate avea probleme în rambursarea împrumutului BEI din cauza aderării la A.R.S.A.C.I.S și delegării serviciului către ApaVital

Raportul Curții de Conturi pentru anul 2013 face referire la punctul 9 la cea mai actuală problemă a pășcănenilor: apa. Inspectorii fiscali au analizat încasarea redevenței de către municipalitate de la operatorul local Prest Serv Apa, dar și de la cel regional ApaVital. 

 

Conform raportului, societatea pășcăneană de apă-canal, PSA, figurează cu datorii de 1,9 milioane de lei către Primărie  în contul redevenței aferente anului 2013, la care se adaugă penalități de aproximativ 300.000 de lei. În urma auditului s-a constatat că administrația locală nu s-a implicat în recuperarea acestor bani și s-a dispus ca măsură acționarea în judecată  a PSA pentru recuperarea acestor sume.

  

Nici delegarea serviciului de apă către ApaVital nu este privită cu ochi buni de către Curtea de Conturi. Auditorii considerând că pot apărea probleme la încasarea redevenței de la operatorul ieșean pentru a se plăti împrumutul BEI. Mai mult, aceștia au constatat că actul adițional nr.12 prin care se făcea delegarea serviciului către ApaVital nu a fost aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Din document se înțelege că inspectorii Curții de Conturi au reținut că redevența va trebui să acopere ratele către BEI, adică 1,9 milioane de lei pe an, în conformitate cu raportul comisiei de negociere de aderare la A.R.S.A.C.I.S. Acestea citează în acest sens și o adresă a Ministerului de Finanțe din 6 februarie 2014 prin care se recomandă să nu se cesioneze împrumutul BEI către ApaVital, ci să se prevadă ca ratele să fie achitate din redevența datorată de operatorul ieșean.

Cu toate acestea, în acest moment, redevența pe care ApaVital s-a angajat să o plătească este de doar 900.000 de lei, adică mai puțin de jumătate din rata către BEI, fapt ce va produce în 2015 mari dezechilibre în bugetul local. 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Aderarea la ARSACIS: Pășcănenii vor plăti salariile imense ale șefilor de la Apavital Iași. Vezi cât câștigă aceștia!

Răzvan Grecu

Concluzii după activitatea de un an al primarului: Realizările sunt ale echipei sale de profesioniști. Cele rele se datorează managementului defectuos din regii și funcționarilor care obstrucționează actul administrativ (VIDEO)

Marius Parteni

Intervenție pe strada Grădiniței a celor de la ApaVital, pentru idenficarea cauzei unei surpări

Marius Parteni
Încarcă...