RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Cum şi-a împărţit USL puterea

Aproape toţi directorii sprijiniţi de PDL îşi vor pierde funcţiile până la alegerile parlamentare din această toamnă. Schimbările în instituţii au debutat încă de la sfârşitul lunii iunie, după un algoritm stabilit în spatele uşilor închise între echipe de negociere ale PNL şi PSD.

Cele mai importante instituţii de control, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Garda Financiară, Comisariatul Judeţean pentru Mediu, dar şi direcţia regională şi cea judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale au fost asumate de PSD.

Care au fost primele cinci instituţii dorite de PNL

  

Pe lista de priorităţi a PNL primele cinci locuri au fost ocupate de instituţii precum Direcţia Generală pentru Finanţe Publice (DGFP), Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRDRP), Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI). La trei dintre acestea (DGFP, IŞJ şi OCPI), au fost deja instauraţi trei liberali, iar la CJAS fostul director Iulian Şerban a fost înlocuit cu un interimar. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, şeful CRDRP, Liviu Bulgaru, va fi mai greu de dat jos, cert este însă că până în toamnă va fi schimbat. „Au fost unele înţelegeri punctuale ca unii directori actuali să rămână în funcţii, PNL sau PSD asumându-şi, după caz, acest lucru. În ceea ce-i priveşte pe restul directorilor, este normal ca aceştia să fie înlocuiţi odată cu schimbarea guvernării. Deocamdată, suntem în campanie pentru referendum şi schimbările au trecut în plan secund, dar acestea îşi urmează calea normală”, au declarat surse politice.

Ce directori rămân în funcţii

Conform surselor citate, printre cei care vor rămâne în funcţie se numără Adriana Grecu (Casa de Pensii), Marian Bosianu (Garda Financiară), Gabriela Vasilache (AJOFM), Ciprian Paraschiv (coordonator regional al Agenţiei pentru Tineret şi Sport), Radu Ursanu (Direcţia Regională de Poştă). Primii doi sunt sprijiniţi în special de PSD, iar ceilalţi trei de PNL. În două cazuri de actuali directori, cel al lui Vasile Munteanu (Direcţia de Cultură) şi Andrei Buiceag (Agenţia pentru Prestaţii Sociale), lucrurile nu au fost încă tranşate. În timp ce primul ar putea renunţa la funcţie pe fondul unor probleme personale, al doilea face presiuni la PNL pentru a rămâne în funcţie. Atuul acestuia este modul în care a satisfăcut unele interese ale liberalilor, dar şi social-democraţilor plasându-i în unele poziţii deloc neglijabile din punct de vedere financiar, în ultimii ani. „Buiceag are destule probleme cu primarii din judeţ, are un PR destul de prost”, ne-au declarat însă surse din USL. Un alt director care ar putea rămâne în funcţie este Dănuţ Pilă, de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, social-democraţii asumându-şi această instituţie.

Surpriza de la APIA: un social-democrat va înlocui un liberal

Una din surprizele de la negocieri este asumarea conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) de către PSD. În prezent, liberalul Paul Kmen este director, el ocupând această funcţie încă de pe vremea guvernării PDL-PNL, fiind susţinut de PNL. PDL a reuşit să-l schimbe din funcţie, însă el şi-a recâştigat postul în instanţă. „APIA a fost printre priorităţi la PSD”, au explicat surse din USL. Schimbări de directori se vor face şi la nivelul unor instituţii precum Inspectoratul Teritorial în Muncă (PSD), Administraţia Bazinală Prut-Bârlad (PNL), Direcţia de Agricultură (PNL) sau Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (PSD). La o parte din instituţii vor fi promovaţi la conducere şefi interimari din cadrul acestora, ulterior urmând să fie înlocuiţi cu persoanele sprijinite de partidele politice. Situaţia cu asumarea de către cele două partide a instituţiilor nu este una finală, putând surveni modificări luna viitoare, în funcţie de rezultatele referendumului din 29 iulie. (Alex Andrei)

PSD

Direcţia de Sănătate Publică

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale

Direcţia de Cultură

Casa de Pensii

Clubul Sportiv Municipal

Garda Financiară

Inspectoratul Teritorial de Muncă

Comisariatul de Mediu

Direcţia Silvică

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură

Direcţia de Statistică

Oficiul Judeţean de Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Direcţia Regională Drumuri şi Poduri

Oficiul Registrul Comerţului

Direcţia Sanitar-Veterinară

Registrul Auto Român

Agenţia de Protecţie a Mediului

Serviciul Judeţean Metrologie Legală

Direcţia Judeţeană pentru Sport

 

PNL

Casa de Asigurări de Sănătate

OTIMMC

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului

AJOFM

Agenţia de Prestaţii Sociale

Structură Regională Agenţia de Sport

Casa de Cultură

Direcţia Generală de Finanţe

Direcţia de Agricultură

Centrul Regional de Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Agenţia Domeniilor Statului

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare

Administraţia Bazinală Prut-Bârlad

Direcţia Regională Construcţii Nord-Est

Direcţia Regională de Poştă

Oficiul Judeţean de Poştă

Inspectoratul Şcolar Judeţean

Autoritatea Rutieră Română

Oficiul de Cadastru

Sursa: evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

„A luptat până în ultima clipă. Ne-a uimit”. Cum au încercat medicii să salveze viaţa bebeluşului aruncat de mamă de la etajul 3?

Redacția

O populaţie cât patru municipii Paşcani a intrat în Iaşi din Ucraina, de la începutul războiului. Cifre despre activitatea centrelor de refugiaţi

Redacția

Reguli noi de circulație pe cea mai aglomerată șosea din județul Iași! Timp de 2 luni, șoferii vor sta la cozi kilometrice

Redacția
Încarcă...