RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Crimele care au zguduit Iaşul

Opt dintre cele mai oribile crime din istoria Iaşului au fost comise de bolnavi psihic * dacă trei dintre asasini au ajuns la puşcărie, fiindcă medicii au considerat că aveau totuşi discernământ, pentru cinci singura măsura posibilă a fost internarea la Spitalul Grajduri * unii au acţionat convinşi că îl ucid pe Satana sau la îndemnul vocilor, alţii s-au declarat victime ale unei conspiraţii.

Demarăm astăzi o campanie ce-şi propune să schimbe ceva. Scopul demersului nostru ziaristic este de a-i ajuta pe bolnavii psihic şi pe familiile acestora să ţină sub control astfel de afecţiuni generatoare de drame cumplite. Totodată, vrem să aflăm ce se poate face pentru ca şi restul ieşenilor să nu devină victime într-o aparent nesfârşită serie a ororilor, să se simtă în siguranţă în propriile case, dar şi în spaţiile publice.

În ultimii ani, destui ieşeni cu suferinţe psihice au săvârşit atrocităţi ce au îngrozit o ţară întreagă. Unii dintre ei fuseseră diagnosticaţi înainte de a deveni criminali, bolile altora au fost descoperite abia după ce şi-au pătat mâinile de sânge. Frecvenţa crescândă a cazurilor de acest fel nu are cum să nu stârnească îngrijorarea ieşenilor, care se simt tot mai puţin apăraţi de prevederile legale în acest domeniu. Ultimul dublu asasinat a întărit această senzaţie, o jurnalistă fiind ucisă recent de fratele schizofrenic, împreună cu fiica ei de doar cinci luni.

  

Am ales câteva repere din istoria criminală a Iaşului, tocmai pentru a exemplifica uriaşul pericol la care poate fi expus oricine când vine vorba despre persoane cu grave afecţiuni psihice.

               A tăiat penisul unui mort ca să… nu fugă

Unii asasini feroce suferinzi de boli psihice au fost tras penal la răspundere pentru faptele lor. Experţii au considerat că, în ciuda problemelor medicale, aceştia ştiau ce fac, aşa că criminalii au ajuns după gratii chiar şi pentru întreaga viaţă. Ultimul dintre ei este Ionel Augustin care, în septembrie 2009, a îngrozit Răducăneniul cu o dublă crimă.

Bărbatul s-a cinstit la cârciumă cu bere, vin şi vişinată, iar când se îndrepta spre casă, şi-a întâlnit prima victimă, pe Ion B. Cei doi au mai băut împreună, până când lui Ion i s-a părut că tovarăşul său are o porţie mai mare. Cei doi s-au luat la ceartă şi Ion i-a dat o palmă lui Augustin, gest care l-a costat viaţa. August i-a înfipt cuţitul în gât, apoi a început să târască trupul spre un pârâu. Pe drum, adidaşii şi pantalonii victimei au căzut, iar criminalul le-a aruncat peste gardul unei case părăsite. Augustin a tot vârât cuţitul în trupul lui Ion, iar la un moment dat, i-a retezat organele genitale. După ce a abandonat cadavrul pe câmp, luându-i însă telefonul mobil, el s-a dus acasă şi s-a culcat.

A doua zi a început-o tot bând bere. După ce a încercat în zadar să vândă telefonul lui Ion şi a pierdut vremea la jocuri mecanice, Augustin a ajuns în apropierea casei Mariei F., o octogenară oarbă. Săteanul ştia că bătrâna îşi ţinea banii din pensie în şosete şi a tăbărât pe ea. Împinsă lângă pat, femeia a început să strige „Hoţii!”, aşa încât Augustin i-a secţionat gâtul cu acelaşi cuţit cu care curmase viaţa lui Ion B. I-a luat apoi din şosetă 100 de lei şi a plecat. A mers mai bine de un kilometru, până la o fântână, unde s-a spălat pe mâini, pe tricou şi pe pantaloni şi a aruncat cuţitul. Banii i-a cheltuit în aceeaşi zi, tot la jocuri mecanice.

Mărturia în faţa judecătorilor pare desprinsă dintr-un film de groază: „Nu mai ştiu ce distanţă l-am târât după ce i-am tăiat gâtul. Aveam senzaţia că mişcă şi că vrea să scape. Să fugă, să vină peste mine. Pentru că se mişca atunci când îl târam, îi scăpam picioarele jos. Atunci mă odihneam şi-l înjunghiam din nou. Mai mergea, îl mai loveam cu cuţitul ca să nu fugă”.

Medicii legişti au stabilit că, deşi are un IQ de doar 68 şi tulburări de comportament, fiind internat de mai multe ori la Socola, Augustin a avut discernământ.

               De la cuie bătute în cap la furie criminală

Înaintea lui Augustin, a ajuns în puşcărie pentru toată viaţa un sătean din Mogoşeşti, care a lăsat o dâră însângerată în urma sa. Gheorghiţă Dulceanu  a făcut prăpăd în două gospodării, în ianuarie 2005. Tânărul a sărit întâi gardul soţilor Petru şi Maria R., deşurubând siguranţele de la panoul electric. Când capul familiei a ieşit în curte, l-a lovit de două ori cu cuţitul. Maria a auzit strigătele soţului şi a încercat să fugă, dar a fost prinsă de agresor, care a violat-o. În cele din urmă, soţii au reuşit să se refugieze în casa fiului, iar Dulceanu, rămas singur, a furat un televizor. Apoi, s-a îndreptat spre ograda soţilor Floarea (72 de ani) şi Petru M. (70 de ani). Prima i-a ieşit în cale femeia, pe care a înjunghiat-o mortal, apoi a tăbărât pe bătrân şi i-a cerut bani. Pentru că omul nu i-a umplut buzunarele, Dulceanu s-a apucat să-i răscolească lucrurile, a distrus un televizor, un aragaz, o uşă, hainele pentru înmormântare, două oglinzi şi o lustră. Petru a reuşit să fugă în pod, apoi a demontat câteva ţigle şi a ieşit prin acoperiş, scăpând astfel cu viaţă.

În faţa oamenilor legii, asasinul a spus că era beat şi pierduse contactul cu realitatea: „Nu-mi aduc aminte să fi săvârşit faptele de care sunt acuzat, dar nici nu neg că le-am comis”. Sătenii au spus că tânărul avea de ceva vreme un comportament ciudat – când se supăra, îşi bătea cuie în cap sau înghiţea linguri. Până la urmă, medicii au concluzionat că suferea de tulburări de personalitate de tip antisocial, însă nu era lipsit de discernământ. Dulceanu a fost condamnat de magistraţii Tribunalului tot la închisoare pe viaţă.

               Poveste de dragoste încheiată cu lovituri de cuţit

Pentru un alt ieşean cu probleme psihice, o istorie de dragoste s-a terminat cu o crimă. În mai 2010, Marius Ilie Crudu a ucis-o pe pictoriţa Ilinca G., cu care avea o relaţie amoroasă, deşi era însurat. După ce şi-a dat seama că povestea lor de dragoste nu are viitor, tânăra a decis să-i pună capăt. I-a trimis mesaje de adio iubitului, care era cu familia în Franţa. „Tu eşti fericit, iar eu sunt distrusă. Nu voi avea linişte nici măcar de sărbători. Tu omori încet, încet tot ce simt pentru tine, pentru că ai adus prea multe probleme în relaţia asta. Am iertat şi am înţeles prea mult”, scria Ilinca.

Crudu era însă hotărât să nu renunţe: „Te iubesc, Ili, oricum ai fi şi ce ai spune… Te iubesc, am să lupt şi voi aştepta”. El s-a întors în ţară, dar Ilinca a fost rece cu el, aşa că a pus la cale crima. Bărbatul şi-a rugat vecina de apartament să lipsească de acasă, pentru că aşteaptă oaspeţi. Ilinca şi Marius au fost împreună la Little Texas, iar apoi au mers în apartamentul lui. Aici s-a produs tragedia: Marius a lovit-o cu cuţitul în abdomen şi piept de zece ori, apoi a încercat să-şi pună capăt zilelor cu medicamente. Deşi l-au diagnosticat pe Crudu cu tulburare de personalitate de tip borderline, medicii au concluzionat că a avut discernământ. Judecătorii clujeni l-au condamnat pe ieşean la 20 de ani de puşcărie, pentru omor calificat.

               „L-am ucis pe Satana”

Au exista însă şi crime ale unor oameni cu minţile atât de rătăcite, încât nu ştiau ce fac. În februarie 2002, un om de afaceri a comis unul dintre cele mai tulburătoare asasinate din istoria Iaşului. Emanuel Craiu a ucis în plină stradă un tânăr pe care-l întâlnea pentru prima oară. Ioan A. avea doar 18 ani şi ieşise din bloc după ţigări. Pe strada Clopotari, s-a întâlnit cu Craiu, care l-a lovit de 10 ori cu un cuţit în gât şi în abdomen.

Familia lui Craiu a reconstituit pentru anchetatori intervalul dinaintea crimei. În miez de noapte, bărbatul le-a trezit pe soţia şi fiica sa de 7 ani şi le-a cerut să se roage. Copila era prea somnoroasă şi nu l-a ascultat, aşa încât Craiu a concluzionat că „Are pe Satana în ea”. Totuşi, bărbatul nu şi-a atacat fiica, ci a pus mâna pe un cuţit şi a ieşit din apartament ca să ucidă diavolul. Pe stradă, după doar câţiva metri, s-a întâlnit cu victima sa şi a atacat-o. Omul a încercat să se apere, dar a fost doborât, iar Craiu a continuat să lovească şi după ce a văzut că e mort.

Ajuns în faţa anchetatorilor, Craiu a dat o explicaţie halucinantă pentru fapta sa. „L-am ucis pe Satana”, a spus bărbatul, care până atunci nu figura în evidenţele psihiatrilor. După asasinat, a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Cum medicii au considerat că nu avea discernământ, a fost internat la Spitalul Grajduri.

               Vocile i-au spus să-şi decapiteze mama

Oribilă este şi fapta unui tânăr care şi-a decapitat mama, într-un apartament din cartierul Tudor Vladimirescu. În iunie 2008, Florin Aştefănoaiei a atacat-o pe Elena, la îndemnul vocilor pe care la auzea de ceva vreme. El a ţinut-o pe femeie în mijlocul sufrageriei cu faţa în jos şi cu mâinile la spate, apoi i-a tăiat gâtul. Culmea ororii, criminalul a pus capul Elenei pe pervaz. A încercat să se sinucidă, aruncându-se de la etajul al doilea, însă a scăpat cu viaţă.

Tânărul mai fusese internat la Spitalul „Socola”, cu manifestări delirante şi halucinaţii. Anchetatorii nu prea au reuşit să se înţeleagă cu el. „A venit la mine un bărbat cu barbă, care mi-a spus să fac ce trebuie să fac, adică să o omor pe mama. Acesta a venit de mai multe ori la mine, însă nu mai ştiu ce mi-a spus de fiecare dată. Oricum, nu prea l-am ascultat”, a povestit Aştefanoaiei, care auzea şi vocea tatălui său decedat. El a fost diagnosticat cu tulburare organică mixtă, pe fond metabolic. A ajuns tot la Spitalul Grajduri, unde a şi murit anul trecut, din cauza unei boli de inimă.

               Tratamentul nu a împiedicat un dublu asasinat

Tot familia şi-a atacat-o şi un adolescent care suferă de schizofrenie. În octombrie 2011, Silviu T., elev la Liceul „Garabet Ibrăileanu”, şi-a strangulat şi înjunghiat mama şi bunica, apoi a spălat cadavrul celei care i-a dat naştere. Teribila scenă s-a petrecut în vila familiei, din Bucium. La câteva ore după asasinat, băiatul a mers la un preot, i-a povestit ce a făcut şi că ar vrea să-şi pună capăt zilelor. Cel din urmă a sunat la 112.

Silviu era de mai multă vreme în atenţia medicilor psihiatri, iar familia se plângea că tratamentul nu dă randament. „Este crucea noastră şi îmi spunea cineva că Dumnezeu îi alege pe oamenii care pot să-şi ducă crucea. M-a lovit cu propriii mei pumni, a încercat să mă strângă de gât. Mama s-a speriat şi a chemat Poliţia. Băiatul se liniştise, era în baie, a auzit Poliţia şi a încercat să fugă pe geam. A luat tratament şi a făcut terapie un an. Deci nu am neglijat nimic! Undeva medicaţia nu a mers şi, ori eu, ori băiatul, astăzi puteam să nu mai fim”, povestea mama lui Silviu pe un forum de specialitate.

După crimă, băiatul a fost dus la Spitalul „Socola”, unde a mai fost implicat în două incidente – a fugit la o mănăstire ca să asiste la slujbă şi s-a dovedit agresiv cu nişte colegi de salon. În cele din urmă, medicii au ajuns la concluzia că băiatul n-a avut discernământ în momentul comiterii crimei şi acesta a ajuns la Spitalul Grajduri.

                   Profesoara şi-a cerut iertare câteva zile înainte de a ucide

Au fost însă şi cazuri când pornirile criminale n-au fost prevestite aparent de nimic. Aşa s-a întâmplat în cazul Ramonei Croitoriu, profesoara de română de la Colegiul Naţional care, în iulie 2005, l-a atacat pe fostul ei dascăl. Femeia şi-a vizitat părinţii, în satul Grumăzeşti (Neamţ), şi s-a repezit cu cuţitul la Ioan G. (70 de ani), înjunghiindu-l de 7 ori, pe motiv că o înjurase în urmă cu câţiva ani. Câteva zile înainte de crimă, femeia a tot venit la acesta şi şi-a cerut iertare. Asasinatul a fost precedat şi de atacul asupra unei vecine, pe care a lovit-o cu capul de ciment, însă aceasta a reuşit să fugă.

Colegii Ramonei ştiau că e o fire mai retrasă, puţin ciudată şi o profesoară exigentă, dar nu bănuiau că ar suferi de boli psihice. Expertiza medico-legală a arătat însă că n-a avut discernământ în momentul comiterii crimei, pentru că suferea de schizofrenie paranoidă. Profesoara a fost internată la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, dar în 2009, după ce medicii au spus că starea i s-a ameliorat, a fost trimisă acasă. Apoi, Ramona Croitoriu a ajuns să ceară singură întoarcerea în grija medicilor. „Vă rog să-mi aprobaţi internarea la Spitalul Grajduri, unde am mai stat patru ani, pe motivul că nu sunt capabilă să mă descurc în societate şi nu doresc să comit fapte antisociale. Donez spitalului şi garsoniera din Iaşi, precum şi bucata de teren din satul Topoliţa, pentru că nu sunt capabilă să am grijă de ele”, le-a scris femeia magistraţilor Judecătoriei.

                   Femeia care a îndoliat o lume întreagă

Cea mai cunoscută peste hotare asasină cu suferinţe psihice a României este însă Luminiţa Solcan. În august 2005, la Dijon, ea l-a înjunghiat în gât pe părintele Roger, liderul spiritual al Comunităţii din Taize şi apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea. Scena cumplită s-a petrecut chiar în timpul slujbei.

Luminiţa, care era în evidenţele medicilor ieşeni cu tulburări schizoafective, plecase în pelerinaj la Lyon. Ea a încercat să-i vorbească fratelui Roger despre un presupus caz de pedofilie din sânul Bisericii catolice, dar acesta nu ar fi vrut să o asculte. Ieşeanca i-a scris după crimă stareţei Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Stânceni, susţinând că este nevinovată şi că totul ar fi fost un complot al IRA. Pe motiv că nu avea discernământ, ea a fost internată în 2007 de autorităţile franceze în centrul specializat Chartreuse din Dijon. Anul trecut, femeia a fost la rândul său înjunghiată de 17 ori de vecina sa de cameră, iar recent autorităţile au aprobat întoarcerea sa la Spitalul Grajduri.

sursa: evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

DSP Iași: Două decese din cauza infectării cu virus gripal A și pneumonie

Redacția

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vine la Iaşi vineri ,17 noiembrie

Redacția

Iaşul se menţine pe locul 2 la nivel naţional la noi infectări. Crește numărul ”focarelor de familie”

Redacția
Încarcă...