RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Control ANAF la Primăria Pașcani. Primarul vizat de o plângere, după ce a dispus ridicarea vizei CFP de la un funcționar care nu răspunde la comenzi

Un nou scandal zguduie Primăria Paşcani. Primarul Dumitru Pantazi este acuzat de inspectorii ANAF că a decis în mod ilegal funcționarii publici care exercită activități de control financiar preventiv. Toate aceste din cauza faptului că fostul funcționar care avea acest atribut, a refuzat să vizeze niște contracte de prestări servicii dubioase. 

 

Corupția nu ucide, încă, în Primăria municipiului Pașcani, însă îi crează mari probleme primarului Dumitru Pantazi. După ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare în care este acuzat de fapte asimilate infracțiunilor de corupție, acum și inspectorii ANAF îi verifică legalitatea unor decizii.”În urma unei plângeri formulată de un funcționar ce a deținut viza CFP, la sediul instituției noastre s-au prezentat doi inspectori din cadrul ANAF, care au verificat o serie de documente, hotărâri. Urmează ca zilele viitoare să ne transmită o concluzie a lor, în ceea ce privește legalitatea înlocuirii unei persoane ce pune viza CFP. Așteptăm documentele oficiale în acest caz, după care se vor lua măsurile legale, pe care dumnealor le vor trasa”, ne-a declarat Cristin Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani.

  

Inspectorii ANAF au constatat, conform unor surse din Primărie, că două dintre persoanele care aveau desemnată responsabilitatea de Control Financiar Preventiv pe contractele de prestări servicii și achiziții de produse, erau incompatibile cu această sarcină.

Este vorba despre directorul economic, Angelica Labonțu și contabila Oana Iacob. Cele două funcționare publice sunt urmărite penal într-un dosar care vizează infracțiuni de delapidare și fals, în contextul în care din caseria municipalității au dispărut aproximativ 4 miliarde de lei vechi, iar din această cauză legea le interzice să aibă viza de Control Financiar Preventiv. Mai mult, chiar primarul Dumitru Pantazi a fost cel care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani față de faptele ce se presupune că ar fi fost comise de cele două funcționare.

„Nu pot fi desemnate să exercite activitate de control financiar preventiv propriu persoanele decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie publică, aflate în perioada de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică respectivă, pe baza unei decizii luate de Agenţia Naţională de Integritate, ca urmare a constatării unei situaţii de conflict de interese, şi nici persoanele aflate în curs de urmărire penală, de judecată sau care au fost condamnate pentru fapte privitoare la abuz în serviciu, fals, uz de fals, înşelăciune, dare sau luare de mită şi alte infracţiuni prin care au produs daune patrimoniului persoanelor fizice sau juridice”, se arată în OMFP 923/2014 ce statuează normele privind exercitarea controlului financiar preventiv şi Codul specific de norme profesionale.

Inspectorii ANAF au mai descoperit că fostul secretar interimar, Alina Sandu, l-a înștiințat pe primarul Dumitru Pantazi printr-un referat că celor două funcționare nu li se poate delega această responsabilitate tocmai din cauza incompatibilității menționate mai sus, însă acesta a preferat să nu țină cont de opinia juristului. Noul secretar interimar, Irina Jitaru nu a avut, în schimb, nicio problemă față de această ilegalitate și a avizat decizia primarului.

Am încercat în decursul zilei de astăzi să aflăm de ce primarul a menținut delegarea vizei CFP către acești funcționari publici, deși a avut un raport de nelegalitate semnat de Alina Sandu, secretar interimar la vremea respectivă, dar nu a fost posibil. Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a trimis mai întâi la primarul municipiului pentru a obține un punct de vedere. Ulterior a promis că va studia niște documente și va reveni cu explicații, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Cum cel care este desemnat să exercite activitate de control financiar preventiv primeste o bonificație de 25% din salariu, cei doi funcționari publici numiți de primar sunt acum în situația să restituie sumele de bani încasate.

S-a ajuns la această situație din cauza edilului șef care era nemulțumit că anumite contracte de achiziții publice, de care acesta era interesat, nu au fost avizate de Controlul Financiar Preventiv. Două sunt situațiile care, spun sursele noastre, l-au deranjat pe primar: contractul de asistență juridică semnat cu avocatul Dionisie Afloroaei și contractul de achiziție de aparate de aer condiționat.

Adrian Hariga, cel care a deținut viza de Control Financiar Preventiv pe achizițiile publice, a refuzat să avizeze aceste achiziții. În cazul contractului de achiziție de servicii de reprezentare juridică, Hariga a demonstrat că Dionisie Afloroaei era într-un conflict de interese, deoarece fusese consilierul personal al primarului Dumitru Pantazi. În cazul achiziției de aparate de aer condiționat, acesta ar fi reproșat că nu putea aviza un contract ce era încheiat după recepția lucrărilor.

Hariga nu a dorit să facă nici o declarație pe marginea acestui subiect când a fost contactat telefonic de reporterii noștri.

 

 

 

 

 

Related posts

România investește în construirea de penitenciare și instanțe de judecată

Redacția

Discuții și propuneri privind eficientizarea activității S.P.C.L.E.P. Pașcani (DOC)

Marius Parteni

Unde se depun cereri pentru banii fermierilor ce deţin bovine

Redacția
Încarcă...