RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Contracte pe bani publici, derulate în mod suspect la Primăria Moțca. Inspectorii Curții de Conturi au intrat pe fir

Ultimul control al inspectorilor Curții de Conturi care a vizat activitatea din Primăria Moțca în perioada 2013-2015, scoate la iveală multe nereguli. În raportul de control încheiat sunt menționate grave abateri legislative și procedurale.

 

 

  

Pe baza acestuia, primarul Constantin Serioja Hobincă a fost acuzat de către un contracandidat la funcția de primar. Este vorba despre Ștefan Dascălu, candidat UNPR.

Din cele precizate de acesta în cadrul unei emisiuni televizate, dar și a documentelor deținute de reporterii Actualitatea Tv, rezultă că în anul 2015, în mod cronologic, au fost identificate facturi aferente unor servicii prestate de diverși furnizori și de lucrări executate de antreprenori în cazul unor investiții în valoare de 175,163 lei. Facturile au fost înregistrate la Primăria Moțca, au fost vizate “bun de plată”, de primar, dar nu au fost predate compartimentului pentru a fi înregistrate în evidența contabilă.

Inspectorii Curții de Conturi au mai stabilit că la momentul începerii lucrărilor de modernizare a Drumului Comunal 111 din satul Boureni, achizitorul, adică Primăria Moțca, a emis ordinul de începere a contractului, fără ca societatea Geprocon SA să depună garanția de bună execuție în valoare de 84.654 lei. Constructorul a depus doar 41.435 lei, din garanție.

Aceleași organe de control au descoperit că dosarul contractului de prestări servicii nr. 85/17.10.2013 încheiat între AutoExpertasing Company Pașcani și Primăria Moțca, cu o valoarea de 150.000 lei “are paginile înlocuite cu altele și a fost semnat din partea Primăriei de primarul Constantin Serioja Hobincă și avizat de persoana care pune viza CFPP”. Obiectul contractului a fost închirierea unor utilaje pentru lucrări.

Ulterior contractul a fost cesionat către societatea MAM GROUP SERVICES SRL, ce aparține unui apropiat al primarului, care a fost prelungit până la data de 30 octombrie 2014. Inspectorii Curții de Conturi nu au putut stabili care sunt sumele primite exact, dar au consemnat că s-au făcut plăți în valoare de 137.660 lei.

Primarul localității a încheiat două contracte cu Întreprinderea Individuală Mătăsaru Eusebiu în 2014 și 2015, pentru servicii de deszăpezire, cu o valoare de 67.000 lei anual. Din procesul verbal de recepție reiese că tariful practicat de cel care a obținut contractul pentru o oră de activitate a fost de 125 lei, preț care nu se regăsește în contractul încheiat.

Societatea MAM GROUP SERVICE Moțca a mai beneficiat de o serie de contracte încheiate cu acordul primarului Hobincă. În luna aprilie a anului 2015 cu această firmă se semnează un contract în valoare de 202.000 lei pentru lucrări de extindere de gaze naturale la Moțca și Boureni. În același contract mai este stipulat că firma va executa lucrări de extindere a rețelei de apă în Boureni, pe o distanță de 700 ml. Contractul a fost prelungit ulterior printr-un act adițional, în noiembrie 2015, cu suma de 29.656 lei pentru a se executa o lucrare de alimentare cu apă în Boureni, pe o lungime de 1.348 ml.

Primarul Hobincă nu prea știa ce anume vrea să execute firma MAM GROUP SERVICE Moțca. El modifică încă odată contractul de extindere a rețelei de gaze naturale și îl înlocuiește cu unul de lucrări de “refacerea tuturor drumurilor comunale prin pietruire”. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, primarul este de acord să suplimenteze contractul, cu suma care rezultă din pontajul orelor lucrate cu utilajele firmei.

Inspectorii Curții de Conturi au stabilit că recepția lucrărilor de “Extindere a rețelei de apă în satul Boureni, conține o singură filă, din care reiese că lucrările respectă prevederile clauzelor contractelor”. Comisia de recepție nu a avut în componența ei diriginte de șantier sau alți specialiști.

Prin nerespectarea competențelor și responsabilitatea ordonatorului de credite în procesul bugetar, s-a achitat suma de peste 10.000 lei doar pentru plata unor dobânzi penalizatoare. Este vorba de contractul cu fostul operator de gunoi, anulat de primarul Hobincă, pe motiv că nu își făcea corect treaba. Firma care avea contract a dat în judecată Primăria, iar instanța i-a dat câștig de cauză, obligând instituția să îi achite 57.842 lei.

Primarul din Moțca se mai face vinovat și de efectuarea de cheltuieli către o firmă, fără ca aceasta să fi prestat servicii. Este vorba despre un contract de reprezentare încheiat în noimebrie 2012 cu un avocat, contract pe care l-a reziliat unilateral în iulie 2013, şi pentru care a achitat servicii în valoare de 22.100 lei, la care se adaugă 2.030 lei cheltuieli de transport, diurnă și protocol.

Consumurile de carburant sunt exagerate la Primăria Moțca. Inspectorii Curții de Conturi au stabilit că în perioada 2013 – 2015 au fost consumați 1.610 litri benzină și 22.983 litri motorină. Consumurile sunt mult mai mari față de cantitățile care sunt achiziționate oficial în acte. Inspectorii au stabilit că nu au fost întocmite foi de parcurs zilnice, aferente distanțelor parcurse.     

Primarului i se mai impută faptul că nu a respectat cadrul legal cu privire la o serie de plăți făcute către cinci salariați ai instituției, membri componenți ai colectivului care lucra la implementarea proiectul “Reabilitare și Modernizare Infrastructurii Rutiere afectată de inundațiile din anul 2010”. Celor cinci salariați li s-a majorat salariul brut cu 62,5%, suma plătită ridicându-se la un miliard de lei vechi. Plățile s-au făcut ilegal, conform celor precizate de Curtea de Conturi.

În replică, primarul Constantin Serioja Hobincă a susținut:

Nu doresc să răspund atacurilor unui om de o asemenea probitate morală, îndoielnică, care şi-a făcut campanie doar acuzând şi care nu a căutat să convingă electoratul prin ceea ce ar avea intenţie să facă.

Am SMS-uri transmise de dânsul, în care susţine că el, de fapt, nu vrea nici primar, că are pensie şi are alte intenţii electorale.

Îi recomand să-şi lămurească problemele lui personale de pe perioada când a fost suspendat din Poliţie fiindcă era considerat corupt, din colaborările cu căldărarii de la Ciurea, acuzaţie de care nu scapă nici în ziua de astăzi, dacă cineva nu intervenea să îşi retragă acuzaţia persoana care îl reclamase, cu scop să-l salveze; Sau mai bine să încheie episodul cu deplasarea la Bucureşti la cursuri când de treaz ce era i-au furat armamentul din dotare şi cineva l-a ajutat să şi-l recupereze.

Comuna Moţca a plătit deja pentru reclamaţiile lui suma de 16.000 de lei, fiindcă cetăţenii mai depozitează gunoaie în zonele nepermise. Astea înseamnă pagube aduse Bugetului Local al Comunei Moţca, pe care şi-ar dori el s-o conducă.

Să nu uite momentul când tot venea pe capul nostru să încercăm să-l scutim de plata impozitului, în repetate rânduri şi după insistente îndelungate dacă a văzut că nu se poate aşa ceva, s-a hotărât să îl achite la casierie, fiindcă condiţia de baza la candidatura este să nu ai datorii la BVC local.

Cu dumnealui nu poţi purta o discuţie civilizată şi la ultima întâlnire în biroul meu, când am văzut cât aberează şi îndrugă fantasmagorii,  l-am invitat afară şi din acea clipă mi-am promis că nu o să mai port discuţii cu dansul niciodată. La dansul nu a avut efect această ceartă şi dând dovadă de o crasă nesimţire, în duminica următoare încerca să mă salute la ieşirea de pe terenul de fotbal al comunei, în schimb pentru mine a încetat să mai existe ca persoană.

Referitor la acuzaţii, există organe abilitate care să verifice şi am cui să dau socoteală. Nu neapărat acesta ar fi o temă de campanie. Dacă dansul şi-a dorit poate să şi fiu arestat, eu va spun că până astăzi 01.06.2016 nu au existat motive întemeiate şi totul înseamnă denigrare electorală,  deşi am fost controlaţi în repetate rânduri, fiindcă un individ care se vrea persona respectabilă a aşternut pe hârtie 40 de puncte într-o reclamaţie şi ar fi în stare să reclame tot ceea ce am făcut într-un mandat, fiindcă aşa îi dictează lui conştiinţa personală sau interesul personal (nu naţional, cum îl aclamă partidul pe care îl reprezintă).

Din cauza sentimentului de dizgraţie pe care dânsul mi l-a creat nici nu pot să îmi permit să îi pronunţ numele. Acest om nu se va reabilita niciodată în ochii oamenilor, dar el se vede imaculat. Iar frica poate să inspire numai persoanelor că socrul său, care se plângea pe la oameni la  biserică că ginerele său îl bătea, ori cui vrea dânsul, fiindcă cinstea o pot căpăta numai adevăraţii fii ai satului.

Succes tuturor candidaţilor bine-intenţionaţi la funcţia de primar al Comunei Moţca şi la funcţiile de consilieri ai Consiliului Local Moţca.

 

 

  

Related posts

Propunere de deschidere a unei căi de acces dintre două blocuri de pe strada Grădiniţei

Ema Roman

Stupoare la preluarea mandatului de către noii aleși: Zanet a plecat acasă cu toată munca sa!

Răzvan Grecu

9 străzi din Târgu Frumos intră în modernizare

Marius Parteni
Încarcă...