NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Conducerile regiei şi societăţilor comerciale din subordinea Consiliului Local au fost muștruluite, din nou, de primarul municipiului. Bugetul Prest Serv Apa nu a fost aprobat!

Ca în fiecare an, aprobarea proiectelor de buget ale regiei şi societăţilor comerciale din subordinea Consiliului Local, este momentul în care primarul în funcție îşi exprimă public nemulţumirea faţă de conducerile acestora.

Şi tot ca în fiecare an, miraculos, directorii nu sunt demişi, iar bugetele sunt aprobate de consilierii locali. Cu o excepţie, de data aceasta, şi anume bugetul Prest Serv Apa care a fost amânat la solicitarea primarului pe considerentul că acesta nu era fundamentat.

 Primul la rând a fost directorul RAGCL, Georgeta Huţanu, căreia i s-a reproşat  că nu a prevăzut în buget achiziţionarea şi montarea unor cititoare de carduri în autobuzele regiei.

 “Aceste cititoare sunt foarte importante pentru că putem monitoriza cum sunt cheltuite subvenţiile pentru transport acordate de Consiliul Local. Aţi avut şi anul trecut o astfel de prevedere în buget şi nu aţi implementat acest proiect”, a reproşat Dumitru Pantazi.

 În urma discuţiilor s-a stabilit că la prima rectificare de buget a Primăriei să se prevadă banii necesari implementării  monitorizării.

 Următorul care a trebuit să îndure anuala dojană publică a fost directorul Eco Salubritate, Eduard Dumea. Acesta a fost acuzat de către edilul şef, dar şi de viceprimarul Vasile Axinte, că nu reuşeşte să menţină curat municipiul şi că suprataxează municipalitatea la serviciile de măturat stradal.

 Pantazi i-a mai reproşat directorului Dumea faptul că societatea pe care o conduce nu are licenţă şi că are datorii la bugetul de stat de 7 miliarde de lei. În opinia primarului societatea nu va mai fi niciodată licenţiată dacă nu va inteveni Consiliul Local cu o infuzie de capital.

 Pe marginea acestui proiect a intervenit şi consilierul local Ioan Danu, PP DD, care a propus să se înlocuiască facturarea serviciilor de salubritate către persoanele fizice cu o taxă anuală plătită la Finanţele Locale. În opinia consilierului o astfel de decizie ar face ce cetăţenii să plătească mai puţin, în sensul că nu se va mai percepe TVA de 24%, iar cei care vor plăti în primele trei luni ale anului vor beneficia şi de bonificaţia de 10% acordată de CL.

 Danu a mai remarcat şi un avantaj pentru societate, deoarece aceasta nu ar mai trebui să plătească TVA în avans la facturare. Suprinzător, ideea acestuia a fost susţinută şi de viceprimarul Vasile Axinte şi de primarul Dumitru Pantazi, însă implementarea ei se poate face doar începând de anul viitor, deoarece noile taxe pot fi instituite doar începând cu anul următor.

 Cel mai şifonat, după şedinţa de astăzi, a ieşit directorul PSA, Ioan Prisecaru. Primarul Dumitru Pantazi i-a reproşat acestuia până şi faptul că în anul 1997 societatea s-a desprins de Apavital Iaşi, decizie pe care a aprobat-o prin vot, chiar edilul şef în calitate, la acea vreme, de consilier local independent. 

 Pantazi a mai atras atenţia că bugetul este construit pe nişte estimări nereale.Mai exact, primarul susţine că, conducerea PSA a umflat cifrele ce reprezintă cantitatea de apă preconizată că va fi vândută către contractanţi în anul 2014.

 Directorul Prisecaru a mai fost acuzat de către Pantazi că nu-şi plăteşte redevenţa către Consiliul Local. Reprezentantul PSA s-a apărat de aceste acuzaţii susţinând că PSA are de încasat bani de la bugetul local în contul cheltuielilor neeligibile din proiectul ISPA, iar din această cauză societatea rămâne în urmă cu aceste plăţi, fiind nevoită să achite sumele pentru implementarea acestui proiect.

 De altfel, Prisecaru a susţinut că suma de 1.000.000 de lei prevăzută anul trecut în bugetul local pentru a fi direcţionată către PSA în contul contribuţiei locale la proiectul ISPA, nu a fost virată nici până acum.

 Secretarul Mircea Zuzan  i-a dat dreptate directorului Ioan Prisecaru, el explicând consilierilor că dacă se ajunge în justiţie municipalitatea va trebui să plătească aceste sume către PSA aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Buletinele se eliberează şi în ziua votului

Redacția

Bani pentru școli și grădinițe, nu pentru biserici. Vezi cine a propus asta în plenul Consiliului Local!

Răzvan Grecu

Pășcănenii despre drumurile din oraș: “Se circulă mai rău ca la sat!” (VIDEO)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site