RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

COMUNICAT DE PRESĂ: Bugetul pe anul 2013, la a doua şi ultima rectificare

Miercuri, 16 octombrie 2013, senatorul PSD Florin Constantinescu a susţinut în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată ,,Bugetul pe anul 2013, la a doua şi ultima rectificare”.Prin intermediul declaraţiei politice din această săptămână, politicianul a readus în atenţie un subiect pe care l-a mai abordat în plenul Senatului în urmă cu aproape 7 luni şi anume bugetul pe anul 2013.

Senatorul Florin Constantinescu a declarat că, la momentul respectiv s-au făcut toate eforturile ca bugetul aprobat pe anul 2013 să fie unul corect şi echilibrat, dar că, indubitabil, timpul şi realitatea cotidiană au arătat lacunele existente în conceperea acestui buget. Şi iată că aşa s-a şi întâmplat; în definitiv asta înseamnă rectificare bugetară: a împărţi banii după necesităţi, nevoi şi priorităţi; luăm bani de unde nu s-au cheltuit şi îi alocăm acolo unde vedem că este nevoie.  Este o rectificare pozitivă pe de o parte, în sensul în care se vor adăuga bani sectoarelor în care se înregistrează un deficit. Pe de alta parte, sumele alocate la începutul anului şi nefolosite vor fi repartizate în altă parte, eventual pe proiecte de infrastructură sau pe alte sectoare – în cazul acesta, se poate discuta despre o rectificare negativă.

În cadrul declaraţiei politice senatorul Constantinescu a făcut referire la premierul Victor Ponta care a declara că, nu se poate vorbi despre rectificare bugetară în ceea ce priveşte salariile, pensiile şi toate cheltuielile curente, care, în mod cert, vor fi asigurate. Din acest punct de vedere este în asentimentul Guvernului USL, condus de Victor Ponta, subliniind faptul că: ,,anul viitor trebuie deja să ne gândim la mărirea salariilor şi pensiilor. Şi, permiteţi-mi să-l citez: «Anul viitor, cu siguranţă, vom indexa pensiile, cel puţin cu rata inflaţiei. De fapt, mai mult decât rata inflaţiei, pentru că se pare că după nişte alarme false că o să fie mega-inflaţie, o să avem undeva spre 2% inflaţie. Foarte mica!»”.

  

Pentru finalul lunii septembrie a fost stabilită cu FMI o ţintă de deficit bugetar de 9,1 mld lei. Avem în primele opt luni ale anului curent un deficit procentual de 1,27% din PIB, respectiv 8 mld de lei în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor. În perioada ianuarie – august veniturile au urcat cu doar 4,4%, în timp ce avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Rezultă de aici un ritm de creşterea a veniturilor bugetare la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei. Vom menţine ţinta de deficit bugetar pentru întreg anul 2013 de 2,3% din PIB , respectiv 14,7 mld de lei şi la cea de-a doua rectificare bugetară.       

Senatorul Florin Constantinescu a mai spus că, cel mai important lucru este să planificăm banii alocaţi pe sectoare, astfel încât să nu mai avem situaţii în care să rămână bani nefolosiţi. Sectoarele unde este nevoie stringentă de anumite sume, trebuie să le primească. Să nu mai avem situaţii în care un anumit proiect – fie el construcţie de drum, reabilitare de şcoală şi aşa mai departe – să nu poată fi finalizat pentru că din bugetul statului nu-i mai sunt repartizaţi banii necesari.

Senatorul social-democrat a precizat că, cel mai probabil, o creştere economică preconiată de 2,2% şi un deficit bugetar stabilit la 2% din PIB vor reprezenta fundamentele bugetului pentru anul viitor, estimări care se regăsesc şi în raportul FMI. Există deja o formă succintă a proiectului de buget pe 2014, care a fost transmisă la Bruxelles, urmând să se discute şi clauza de investiţii. Trebuie trasate punctele de plecare, confirmaţi indicatorii macro pe care va fi fundamentat bugetul anului viitor, precum şi impactul unor eventuale măsuri de natura relaxării fiscale. În continuare trebuie să mergem pe o disciplină financiară strictă pentru a ne realiza obiectivele. Însă, atâta vreme cât această a doua rectificare bugetară nu se finalizează, nu vom putea lua în calcul discuţii referitoare la bugetul pe anul 2014, întrucât acesta se bazează pe veniturile şi cheltuielile stabilite acum.

,,Precizam faptul că, bugetul pentru anul viitor va naşte numeroase discuţii. Nu îmi doresc să prelungim la nesfârşit aceste discuţii! Anul trecut, ştiţi foarte bine, cât de greu am dat drumul la buget! Este adevărat, am avut şi alegeri parlamentare, dar tot nu avem o scuză! Îmi doresc ca în acest an să finalizăm la termen toate dezbaterile şi să dăm ţării bugetul de care are atâta nevoie!” – a afirmat senatorul Florin Constantinescu în încheierea declaraţiei politice.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                          

Related posts

Constantinescu va prelua președinția Comisiei pentru Transporturi și Energie, înființată la nivelul Senatului

Marius Parteni

Ministerul Justiţiei: Memorandumul privind desfiinţarea SIIJ a fost aprobat de Guvern

Redacția

Marea surpriză a alegerilor din Moldova. Un tânăr de 33 ani l-a îndepărtat pe baronul Gheorghe Flutur de la CJ Suceava

Redacția
Încarcă...