RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Comisia economică a aprobat creșterea prețurilor la apă și căldură. De la 1 septembrie am putea plăti 3,24 lei pentru un mc de apă și 265 de lei pentru o gigacalorie!

Administratorul public, Gică Zanet, a explicat astăzi membrilor Comisiei Economice de ce este necesar ca de la 1 septembrie 2012 Consiliul Local să creasă prețul la gigacalorie și apă. Acesta și-a bazat argumentația pe raportul celor două comisii special înființate pentru stabilirea acestor prețuri și pe faptul că atât bugetul local cât și bugetele celor două regii nu pot suporta datoriile de 200 de miliarde de lei pe care le are RAGCL Pașcani și rata anuală către BEI de 18 miliarde de lei pe care trebuie să o plătească Prest Serv Apa.

Comisia economică, care astăzi a fost formată doar din 3 membri, Vasile Haldan (președinte), Vasile Bălău și Florin Răcilă toți din PSD, a dat avizul favorabil pentru creșterea de preț la gigacalorie de la 169 de lei la 265 de lei în doar câteva minute, semn că erau la curent cu problemele de la RAGCL.

“Știm că va fi foarte greu pentru populație. Ordonatorul principal de credite (n.r. primarul Dumitru Pantazi) își ia angajamentul să facă o simulare și o comparație între facturile din anii 2011 și 2012. Acolo unde sunt diferența mari se vor acorda subvenți de 1,2 sau 3 milioane de lei lunar. Va fi și un ajutor de la stat dintr-un procent din factură, deci cu cât va crește factura va crește și ajutorul de stat ”, a concluzionat Gică Zanet.

  

Vasile Bălău s-a declarat a fi într-o postură foarte grea, mai ales că a făcut parte și din comisia care a analizat acest preț. El a atras atenția administratorului public că Primăria va trebui să aibă grijă sa acorde subvenții la 2200 de familii ce sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire și care au mari probleme cu bani.

“Este o situație dificilă. Sunt 2200 de familii cu probleme sociale racordate la sistemul centralizat de încălzire. Primăria trebuie să aibă bani să susțină acești oameni”, a spus consilierul PSD, Vasile Bălău.

Prețul la apă crește din nou în ultimele 2 luni. Propunerea comisiei și a primarului Pantazi: 0,86 de lei în plus la mc de apă!

După ce de la 1 iulie, prețul la apă a crescut cu 16 procente, la nici două luni după această majorare edilii pășcăneni pregătesc o nouă majorare, de data aceasta cu 24%. Dacă oficial sunt propuse trei posibiltăți de majorare a prețului, cu 14%, 17% sau 24%, astăzi administratorul public, Giză Zanet a spus că propunerea primarului și a comisiei de verificare a prețului este ca să fie făcută creșterea prețului cu 24%, adică cu 0,86 de lei.

“Sunt trei variante pentru creșterea prețului la apă. În toate variantele va fi prezentă taxa de redevență pe care o percepe Consiliul Loacal societății de distribuția a apei. Am făcut calcule și a reiești că pentru a introduce taxa de redevență cu valoarea de 100% în prețul apei, mc de apă va costa cu 24 % mai mult, adică 0,86 de lei. Celelalte variante sunt de 70% redevență echivalentul unei creșteri de 17% și 50 % redevență echivalentul unei creșteri cu 14 %,” a explicat consilierilor Zanet.

Acesta nu a precizat însă de ce această redevență nu poate fi suportată de Prest Serv Apa integral, mai mult el a lăsat de înțeles că redevența va fi inclusă în totalitate în prețul apei.

“Ordonatorul principal de credite (n.r. primarul Dumitru Pantazi) și comisia este de părere ca redevența să fie inclusa într-un procent de 100% în prețul apei”, a mai spus Zanet.

Cât se va plăti de fapt pentru un mc de apă?

Dacă acum, după majorarea din 1 iulie, un mc de apă costă 2,38 lei/mc pentru apa potabilă de la 1 septembrie, în cazul în care consilierii locali aprobă majorarea cu 24%  va costa 3,24 de lei.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Reabilitarea căminului cultural din Lunca, din nou, în impas! Află motivul!

Ema Roman

Trotuare reparate în zona Liceului Tehnologic “Mihai Busuioc”

Marius Parteni

Ședință de consiliu de administrație la Spitalul Municipal Pașcani

Redacția
Încarcă...