RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cenzura se extinde la Pașcani! Consilierilor locali li s-a luat dreptul de a depune amendamente la bugetul local! Abuz în serviciu al secretarului Irina Jitaru!

Primarul Dumitru Pantazi și colegii săi din PSD au reușit să blocheze, cu ajutorul secretarului municipiului Pașcani, supunerea la vot a amendamentelor propuse de consilierii PNL și de reprezentanți USR Plus.

Este vorba despre 13 amendamente ale PNL și 3 ale USR, care deși au fost citite în plenul Consiliului Local acestea nu au fost supuse la vot. Explicația a fost una halucinantă, mai ales că până în acest an, de când funcționează Consiliul Local Pașcani, s-au depus amendamente la bugetul local în plenul ședinței și tot atunci au fost supuse și votului.

Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani a fost cea care a blocat votarea amendamentelor celor de la PNL invocând Legea finanțelor publice locale, fără a explica însă prevederea legală care ar împiedica o astfel de procedură.

„Eu știu că amendamentele se depun înainte de ședință de orice persoană, mă refer aici la buget, doar la buget, în scris, așa cum ați făcut și dumneavoastră în scris, înțeleg că a făcut și USR-ul.Inițiatorul proiectului introduce în buget acele amendamente cu care este de acord, iar pentru celelalte justifică de ce nu le-a introdus”, a spus Irinia Jitaru, secretarul UATM Pașcani.

  

Contrariat, Claudiu Bodoașcă, cel care a dat citire amendamentelor depuse de PNL Pașcani, a reacționat și a atras atenția secretarului UATM Pașcani că legea îi permite să depună amendamente, iar acestea trebuie supuse la vot.

„Eu știu altfel legea. Un consilier local are dreptul să facă amendamente pe marginea oricărui proiect de hotărâre”, a atras atenția liberalul Claudiu Bodoașcă.

Liberalul a avut dreptate în susținerea sa, deoarece Codul administrativ prevede la articolul 138 că atât consilierii locali, cât și inițiatorii pot depune amendamente la proiectele de hotărâre discutate în ședințele de Consiliu Local, fără nicio excepție.

 „Asupra proiectelor de hotărâri au loc dezbateri generale şi pe articole, consilierii locali, precum şi ceilalţi iniţiatori prezenţi la şedinţă putând formula amendamente de fond sau de formă. Amendamentele se supun votului Consiliului Local în ordinea în care au fost formulate”, se arată în Codul Administrativ.

Jitaru însă nu s-a clintit din decizia ei și a susținut că amendamentele pot fi doar citite, nu și votate.

 „Puteți să le citiți din nou că nu vă oprește nimeni și să vi se justifice de ce nu e trecut în proiect”, a făcut o concesie secretarul Irina Jitaru.

„Deci nu le supuneți la vot?”, a întrebat Bodoașă.

„Nu!”, a răspuns Jitaru.

 Întrebată de Marius Pintilie, liderul opoziției locale de ce în ceilalți ani s-au putut vota în plenul Consiliului Local amendamente la proiectul de buget, Jitaru a dat un răspuns care nu mai lasă loc de comentarii: „Păi învățăm și noi”.

Doar că Jitaru nu a învățat tocmai bine. În legea invocată de ea nu se vorbește despre amendamentele depuse de consilierii locali, ci de contestațiile cetățenilor depuse la proiectul de buget. Chiar și așa, legea invocată de Jitaru prevede că aleșii locali se pronunță pe contestații, cum altfel decât prin vot.

Mai mult, Legea finanțelor publice locale nu face nicio referire la modalitatea de adoptare a proiectului de buget, ci fixează termenele și sancțiunile, în timp ce Codul Administrativ stabilește numărul de voturi necesar adoptării bugetului. Ceea ce înseamnă că regulile de dezbatere și adoptare a proiectului de buget sunt cele din această lege.

În această situație, prefectul județului Iași ar putea întoarce hotărârea de Consiliu Local pentru a fi îndeplinită procedura. De altfel, instituția amintită a mai întors o hotărâre semnată de legalitate de Irina Jitaru, acum o săptămâne de zile, tot pe motivul că jurista nu a respectat Codul Administrativ.

Irina Jitaru nu a răspuns apelurilor telefonice repetate pentru a explica clar prevederile legale invocate.

Related posts

Fostul director de la Prest Serv Apa a solicitat despăgubiri de aproximativ 80.000 de lei pentru că societatea a rămas fără obiect de activitate! (DOC)

Răzvan Grecu

Guvernul schimbă condițiile de acordare a unui credit Prima Casă

Redacția

După zile calde ca de august, temperaturile vor scădea brusc

Redacția
Încarcă...