NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ce a ascuns primul tratat încheiat între moldoveni şi englezi. Privilegii ale negustorilor englezi după înţelegerea dintre Regina Elisabeta şi Petru Şchiopul


În anul 1588, Petru Şchiopul, domnitorul Moldovei, a încheiat un tratat cu regina Elisabeta a Angliei, prin care negustorii englezi urmau să plătească o taxă de doar 3%, în timp ce ceilalţi negustori trebuiau să achite o taxă de 12%.

Petru Şchiopul a fost domnitor al Moldovei în patru rânduri, între anii 1574 şi 1591, având un record în acest sens printre voievozii care au condus Principatele Române. Porecla de Şchiopul a primit-o după ce, în urma unei boli – reumatism sau artroză, avea dureri la picioare care îl făceau să meargă şchiop. El a fost unul dintre puţinii domnitorii moldoveni care a avut o domnie relativ lungă, prin prisma faptului că se înţelegea bine cu boierii ţării, lucru sesizat de cronicarul Grigore Ureche, care în Letopiseţul Ţării Moldovei preciza: ”le era părinte, pre carii la cinste mare îi ţinea şi din sfatul lor nu eşia”.

Acelaşi cronicar moldovean i-a făcut un portret lui Petru Şchiopul din care reiese că domnitorul era o persoană corectă ce evita excesele: “domnu blându, ca o matcă fără ac, la judecată dreptu, nebeţiv, necurvar, nelacom, nerăsăpitoriu, putem să-i zicem toate spre izvod le-au ţinut, ca să nu să smintească”.

Petru Şchiopul este voievodul care a folosit pentru prima dată limba română în cancelaria domnească, iar în anul 1583, a ridicat prima fabrică de hârtie din Moldova. Acesta a încercat să atragă cât mai mulţi negustori străini pentru a stimula comerţul, însă totodată a încurajat dezvoltarea agriculturii. Pe 27 august 1588, Petru Şchiopul le-a acordat un privilegiu negustorilor englezi, care trebuiau să plătească doar 3% taxă, în timp ce ceilalţi negustori trebuiau să achite o taxă de 12%, totul în baza unei înţelegeri semnate cu William Harborne, fostul ambasador englez la Constatinopol.

Articolul integral pe Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Există o DIFERENŢĂ între produsele organice şi cele clasice, dar nu cea BUNĂ

Redacția

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta

Redacția

Remedii anti-mahmureala care nu dau gres. Merita sa le incercati

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site