RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Catolicii din Iaşi, un drum nou trasat de un episcop vizionar

Noul episcop catolic al Iaşului şi-a luat ca exemplu de urmat în “mandatul” său pe Papa Francisc.

Marti, la “predarea” inelului şi cârjei episcopale de către P.S. Petru Gherghel noului episcop Iosif Păuleţ, în cadrul unei ceremonii care nu a avut loc de multe ori în oraşul nostru, noul “păstor” al Diecezei de Iaşi a spus că şi-a trasat deja valorile după care se va ghida în fruntea Diecezei.

  

Ca şi Papa Francisc, un cuvânt foarte des folosit de către noul episcop în prima sa predică a fost “slujirea”.

“Când cineva ajunge într-o funcţie înaltă, în mod normal, omeneşte, cel mai mic trebuie să îl slujească. La noi trebuie să fie invers: cel cu funcţie înaltă trebuie să-l slujească pe cel mic. De asemenea, cei care trebuie să îi ajute pe ceilalţi să se mântuiască nu trebuie să uite că trebuie să se mântuiască şi pe sine”, a spus monseniorul Iosif Păuleţ, făcând referire la preoţi, în principal, dar şi la oamenii simpli.

Noul episcop se delimitează de “orgolii”, “mândrie”, “funcţii”, termeni pe care i-a folosit cu referire, probabil, şi la clerul pe care urmează să-l păstorească. Într-un moment mai destins din prima s-a predică, episcopul a lăsat să se întrevadă ceva din “misterul” alegerii sale ca episcop al Iaşului la vremea când aproape că aştepta poştaşul pentru prima pensie.

“Vă întrebaţi, oare, cum a fost posibil ca să fiu pus episcop. Ei bine, unui au spus că am fost desemnat deoarece l-am lăudat pe Papa Francisc, atunci când a fost la Iaşi. Ei bine, l-am lăudat, însă nu a observat. I-am lăudat din inimă modestia, faptul că este moderat, are inima larg deschisă către toţi”, a povestit episcopul Iosif Păuleţ, în râsetele audienţei.

Noul episcop are o arie foarte largă de care va trebui să se îngrijească. Printre multe altele, noua catedrală din centrul municipiului Iaşi, bisericile catolice din  cartierele din Iaşi şi zona metropolitană, altele numeroase în judeţ, seminarul catolic de la Iaşi, şi noul seminar liceal de la Bacău. 

În discursul inaugural a căutat să se facă plăcut şI să capteze bunăvoinţa audienţei. În cele patru ore şi jumătate cât a durat ceremonia de preluare a funcţiei de la fostul episcop Petru Gherghel, a arătat că doreşte să “coboare” de la „înălţimea” funcţiei, la fiecare catolic.

“Suntem patru fraţi: doi am ales calea preoţiei, ceilalţi doi sunt familişti. Fratele meu preot, este aici, în rândul din faţă, smerit. L-aş fi vrut în altar, lângă mine, însă m-am gândit că semănăm aşa de bine încât l-ar fi confundat cu mine şi ar fi fost el consacrat, nu eu”, a glumit episcopul Iosif Păuleţ.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Spectacol folcloric de Ziua Naţională la Paşcani

Teona Gherasim

Victorie la scor, prin neprezentare. Referendumul va fi invalidat

Redacția

Exerciții de dresaj canin, prezentări de arte marțiale și cadouri pentru elevii de la Școala Specială Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...