NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Catehezele demonstrative au debutat în Protopopiatul Paşcani


Sfârşitul lunii octombrie marchează în cuprinsul Eparhiei Iaşilor debutul catehezelor demonstrative pentru preoţi. Organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan în toate protopopiatele ieşene, aceste cateheze au rolul de a consolida activitatea catehetică în parohii şi de a oferi un suport real preoţilor în demersul lor educaţional.

În Protopopiatul Paşcani, prima cateheză a fost susţinută de pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, duminică, 18 octombrie, în parohia Poieniţa din comuna Vânători. Tema catehezei, una de actualitate, „Cum răspunde creştinul ortodox provocărilor contemporane”, a manifestat  interes atât în rândul participanţilor, cât şi al preoţilor invitaţi. Beneficiind de o prezentare modernă şi interactivă, cateheza a analizat problemele cu care se confruntă creştinii la nivelul credinţei, la nivelul familiei, dar şi la cel al identităţii religioase şi naţionale.

În acest context, au fost dezbătute teme actuale, cum ar fi influenţa negativă a mass-media, atacurile la adresa Bisericii, a religiei şi a simbolurilor regioase, impunerea drepturilor minorităţilor în defavoarea majorităţii,  importul masiv de pseudo-sărbători (Halloween, Valentine’s Day etc.) în paralel cu dispariţia tradiţiilor populare, migraţia, avortul, adicţiile ş.a. Un capitol aparte l-a reprezentatat  dezbaterea privind prezelitismul sectar, mai ales că în parohia Poieniţa îşi desfăşoară activitatea două culte neoprotestante.

  

Cateheza a inclus şi vizionarea a două scurte filme tematice. La finalul dezbaterilor pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ, le-a  vorbit celor prezenţi despre rolul important al catehezei în viaţa unei parohii. La întâlnire au participat 25 de credincioşi, fiind asistaţi şi de pr. protopop Pavel Postolachi, pr. secretar Ioan Gigi-Daniel, alături de alţi şase preoţi din cercul pastoral „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Advertisements

„Ce este parohia?”

Luni, 19 octombrie, în parohia Cozmeşti, comuna Stolniceni Prăjescu s-a desfăşurat o nouă cateheză demonstrativă, activitatea fiind coordonată de preotul paroh Ghiorghiu Vasile. Cei 20 de participanţi au interacţionat cu o temă specială „Ce este Biserica?”, descoperind aspectul ei de locaş de închinare. Structurată sub formă de întrebări şi răspunsuri, cateheza i-a antrenat pe credincioşi atât în jocul tematic cât şi în discuţii pline de substanţă teologică. Astfel au fost analizate istoricul propriei parohii, stilurile arhitectonice, preotul catehet oferind explicaţii privind atât istoria şi dezvoltarea lăcaşului de închinare cât şi termenii liturgici menţionaţi în prezentare. Nu a lipsit filmul tematic, o animaţie bogată în informaţii, care îl introduce treptat pe privitor în toate cele patru spaţii interioare ale bisericii. În cuvântul de încheiere, evocând exemplul femeii samarinence, pr. dr. Bogdan Racu a subliniat importanţa grijii pentru suflet: „Chemarea noastră este de a deveni împreună o Biserică în care să trăiască Hristos, o Biserică în care cei din jurul nostru să găsească odihnă.” „Misiunea noastră este grea, a mai pus părintele inspector, dar frumoasă. Când vom spune că «Eu sunt Biserica», iar alţii lângă noi vor spune la fel, vom realiza că atacul împotriva Bisericii este un atac împotriva noastră.” La cateheză au mai asistat pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, responsabilul cu cateheza al protopopiatului Paşcani şi trei preoţi din cercul pastoral „Sfânta Maria”.

 

În aceeaşi zi de luni, 19 octombrie, Cateheza cu tema „Ce este parohia?” a fost prezentată enoriaşilor din parohia Ciohorăni, comuna Ciohorăni. Implicaţi în acest proiect au fost, pe lângă preotul paroh Alexa Ion, doamna profesoară Alexa Mariana (disciplina Limba română) şi doamna profesoară Ţapu Roxana Andreea (disciplina Religie). Cei 25 de copii participanţi, îmbrăcaţi în costume populare au fost asistaţi de pr. protopop Pavel Postolachi, pr. Marius Ionuţ Tabarcea,  şase preoţi din cercul pastoral „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, mai multe cadre didactice de la şcoala din comună, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi un număr de peste 50 de credincioşi din parohie. Pe lângă ideile dezvoltate în jurul temei propriu-zise, preoţii invitaţi au răspuns provocărilor venite din partea elevilor sub formă de întrebări. Astfel auditoriul a aflat care sunt calităţile unui bun enoriaş, cu ce probleme se confruntă o parohie, sau care sunt „durerile” unui preot paroh.

„Educaţia era diferită pe vremea mea.”

Nu a lipsit nici evocarea trecutului, domnul Jenică Simion, epitropul parohiei, comparând viaţa credincioşilor de altădată cu cea de astăzi: „Educaţia era diferită pe vremea mea. Mie îmi era frică să merg la şcoală. Acum copiii sunt mult mai pregătiţi şi merg la şcoală de plăcere” a mai adăugat nea Jenică.

După prezentarea unui scurt istoric al parohiei Ciohorăni, primarul comunei, dl. Ticu Simion a felicitat pe organizatorii activităţii, precizând totodată că „această temă, foarte interesantă, ne transpune pe o altă linie a vieţii”. „Omul când se naşte, a adăugat acesta,  are două traiectorii: să întemeieze o familie şi să aibă cu ce o întreţine. Aceste două traiectorii sunt dominate de credinţă. Dacă nu avem credinţă nu putem trăi. Credinţa ne-a adunat aici la biserică pe toţi pentru un eveniment deosebit. Ceea ce am văzut şi auzit aici, la rândul nostru, vom transmite mai departe şi, în acest fel învăţătura se va răspândi. Avem nevoie de Biserică pentru că ea ne adună pe toţi şi ne spijină când îi cerem ajutorul. Sunt deosebit de mulţumit că mă aflu aici.”

O scurtă alocuţiune a avut şi d-na Violeta Simion, directorul şcolii din comună, care a ţinut să amintească faptul că „Şcoala şi Biserica sunt două instituţii surori, care colaborează foarte bine în plan educaţional. Ambele pregătesc copiii pentru viaţă, alături de familie. Preotul îi învaţă pe copii ce înseamnă binele, iar Şcoala continuă această lucrare.” Cateheza a beneficiat de o prezentare interactivă, dar şi de metode de predare-evaluare moderne (Quintetul, Testul lacunar şi recapitularea de tip „floare”). Ȋn final grupul de cateheză a interpretat o scenetă, având ca subiect viaţa Sfintei Cuvioase Parascheva.

Catehezele demonstrative se desfăşoară în conformitate cu tematica catehetică propusă de Centrul Eparhial Iaşi respectând totodată şi hotărârile Sfântului Sinod cu privire la anul omagial şi anul comemorativ 2015 din Biserica Ortodoxă Română.

Advertisements

sursa www.doxologia.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

ASIRYS vă invită la Miclăuşeni pentru o “Călătorie la 1900”

Teona Gherasim

Interviu cu Alina, manager Apă cu Duh! „Am învățat că viața nu este doar muncă, că viața este frumoasă atunci când mergi umăr la umăr cu un om puternic și de încredere”

Teona Gherasim

Mănăstirea Iviru – Pelerinajul părintelui Cleopa la Athos

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site