NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Care a fost mobilul crimei din cămin! Studentul înjunghiat a vorbit

Trezirea din starea de inconştienţă a studentului Casian Harpă pune punct elucubraţiilor colegului său acuzat de crimă. Cu acceptul medicilor, Casian a dat ieri declaraţii ample anchetatorilor şi a dezvăluit, în premieră, mobilul crimei. Oricât ar părea de uluitor, acesta a fost jaful: câteva zeci de lei, un laptop şi alte bunuri cu valoare infimă.

Agresorul, un împătimit maladiv al „păcănelelor“, se pare că rămăsese în pană de bani la jocuri şi cotrobăia în noapte cu disperare după orice putea fi valorificat rapid. Casian Harpă a fost conştient tot timpul atacului. Când au venit medicii la el, i-a implorat: „Nu vreau să mor ca cei din Colectiv“!

Punct final în elucubraţiile studentului acuzat de crimă: Casian Harpă s-a făcut suficient de bine încât, ieri, medicii să-şi dea acordul pentru a fi audiat de procurori. În faţa acestora a explicat, cu lux de amănunte, evenimentele petrecute în seara de duminică spre luni în căminul C4 din complexul Târ­guşor-Copou al Universităţii „Al.I. Cuza“.

Mărturiile acestuia sunt ab­solut uimitoare. Potrivit declara­ţi­il­or date de acesta în faţa procurorilor, Aurelian Giosan a venit în timpul somnului şi l-a atacat atât pe el, cât şi pe colegul său care nu a mai putut fi salvat, Victor Nour. Părinţii lui Casian povestesc că acesta este profund traumatizat de experienţa prin care a trecut, adă­u­gând că fiul său a fost conştient pe toată durata atacului.

„Da, poate vorbi, au fost şi poliţiştii, şi a dat declaraţii în faţa lor. Le-a spus că au fost atacaţi prin somn. Din momentul în care l-a luat salvarea e derutat, a pierdut numărul zilelor, dar în rest îşi aminteşte tot. Inclusiv că atunci când l-au scos din cameră şi l-au întrebat cine a făcut asta, a măr­turisit că Aurelian Giosan“, a spus Valentin Harpă, tatăl acestuia.

Bărbatul a mai spus că una dintre primele întrebări puse de Ca­sian atunci când s-a trezit a fost referitoare la colegul său de ca­meră, Victor Nour, iar când a aflat că acesta este mort „a fost o lovitură pentru el“.

Tatăl băiatului a spus că băiatul le-a povestit pă­rinţilor că l-a văzut în aceeaşi zi pe Aurelian Giosan luând discret 80 de lei din portofelul său, dar că pur şi simplu s-a temut să spună ceva, făcându-se că nu observă, fiindcă îi era frică de el pe motiv că era o fire agresivă.

„A mai avut 150 de lei într-un alt compartiment, lângă telefon, dar pe ăia nu i-a găsit. Când s-a trezit, a vorbit cu maică-sa şi i-a spus «Mămică, ne-a tăiat prin somn şi după aceea ne-a dat foc». Şi maică-sa l-a întrebat da­că agresorul era beat sau drogat, şi Casian i-a zis: «Mamă, era turbat»“, povesteşte bărbatul.

El a precizat apoi că fiul său, conştient fiind, a încercat să scape de incen­diul din cameră şi s-a târât înspre uşă, altfel, în mod sigur ar fi sufe­rit arsuri mult mai grave.

„A fost conştient, şi a încercat să scape… Dacă statea pe loc ardea şi el. Nu e adevărată varianta că a fost un basarabean în cameră cu ei. Nu e adevărat deloc, nu a mai fost nimeni“, a mai spus tatăl.

Mobilul crimei

După audierea martorului principal din anchetă, Casian Harpă, procurorii au reuşit să contureze cât de aproape de realitate faptele care s-au întâmplat în noaptea de duminică spre luni. Prima ipoteză, cea cu atacul în timpul somnului, a fost susţinută atât de probatoriu, cât şi de martori şi victime.

„A fost audiată victima spitalizată. Era o prioritate, şi am aşteptat să ob­ţinem consimţământul medi­cilor. Este suficient de spus că acesta a infirmat versiunea cu privire la faptele de care este acuzat. Încă din timpul anchetei, după cum e precizat şi în propunerea de arestare, aveam ipoteza că ar fi fost atacaţi în timpul somnului, iar aceasta a fost confirmată“, a declarat procurorul Alexandru Pe­cincu, purtător de cuvânt al Par­chetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Din toate mărturiile şi probele strânse la dosar, procurorii au concluzionat că mobilul crimei ar fi fost jaful.

„Este destul de bine conturat acest mobil, pe fondul unui anume tip de «sevraj» pe care-l avea inculpatul nostru. Acesta a recunoscut şi în faţa judecătorului o anumită dependenţă pentru jocuri. Avea nevoie de bani“, a adăugat Alexandru Pecincu.

Potrivit tatălui lui Casian, fiului său i-ar fi dispărut în acea noapte laptopul, cei 80 de lei şi telefonul mobil. Nu se ştie însă dacă şi ce lucruri îi lipsesc celuilalt student, care a decedat.

În continuare, procurorii mai au de stabilit exact dacă tânărul avea discernământ sau nu în momentul în care a comis faptele de care este acuzat. Cum momentan acesta nu figurează ca având probleme psihice în baza de date a Institutul de Psihiatrie „Socola“, în perioada următoare, el va fi supus, cel mai probabil săptămâna viitoare, unei expertizări.

În ceea ce priveşte de­claraţiile pe care le-a făcut acesta cu privire la existenţa unei a patra persoane în cameră, procu­rorii spun că acesta şi-a luat suficient timp pentru a-şi constitui o apărare în perioada în care a fugit. În faţa judecătorului de drepturi şi liber­tăţi, el a prezentat o apărare similară, inclusiv la nivel de discurs, exemple folosite şi cuvinte alese, cu declaraţiile făcute în faţa presei.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Bărbat descoperit la volanul unei mașini deși nu avea permis

Redacția

Mita de la UMF: intermediarii condamnaţi cu suspendare, studenţii au primit cu amânarea pedepsei

Redacția

Infractor repatriat din Italia, pentru tâlhărie

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site