NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Caniculă în cea mai mare parte a ţării – 18 judeţe sub cod portocaliu,15 sub cod galben

Cea mai mare parte a ţării se va confrunta, vineri, cu temperaturi extrem de ridicate. 18 judeţe sunt sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care pot ajunge şi depăşi 40 de grade, în timp ce alte 15 judeţe sunt sub cod galben.

 

Meteorologii anunţă că vineri valul de căldură se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Astfel, vineri, Capitala şi 18 judeţe se vor afla sub cod portocaliu de caniculă. De asemenea, în Crişana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade, pentru 15 judeţe fiind emis cod galben de caniculă.

Singurele judeţe care nu se vor confrunta cu temperaturi caniculare vor fi Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita.

Avertizare Infotrafic – temperaturile excesive influenţează traficul rutier

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă şoferilor să folosească sistemele de climatizare, să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă şi să nu conducă dacă sunt obosiţi, oboseala fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

”De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute”, spun poliţiştii. Ei recomandă persoanelor cu probleme de sănătate să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare sau să aibă un însoţitor în maşină.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

120 de persoane au participat la mitingul antiprezidențial (FOTO – VIDEO)

Răzvan Grecu

Doi medici de familie din Pașcani recoltează probe pentru cancerul de col uterin

Oana Cordoneanu

Unul dintre preoții bisericii ”Sfânta Vineri” din Pașcani s-a stins din viață, ieri noapte

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site