RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Bolnavii psihic, verificaţi acasă de echipe mobile dacă îşi iau pastilele

Persoanele diagnosticate cu boli psihice vor fi monitorizaţi la domiciliu de specialişti, pentru ca acestea să-şi ia la timp medicamentele. Spitalul de Psihiatrie „Socola“ va lansa proiectul „Echipa mobilă de asistenţă psihitrică şi psiho-socială“, ce presupune înfiinţarea a două echipe mobile formate din psihiatri, psihologi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali, care să-i monitorizeze pe pacienţii aflaţi la domiciliu.

Echipele vor funcţiona opt ore pe zi timp de cinci zile pe săptămână şi vor merge atât la bolnavii din municipiu, cât şi la cei din judeţ. „Dezvoltarea unui astfel de proiect este urmarea preocupării constante a spitalului de a depista şi a reduce incidenţa bolilor psihice printr-o abordare preventivă. Sperăm ca acest program să se dezvolte prin sprijinul Ministerului Sănătăţii, a autorităţilor locale şi a parlamentarilor ieşeni, pentru ca împreună să schimbăm cadrul legislativ actual care descurajează complianţa la tratament“, a precizat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Scopul proiectului este de a dezvolta servicii alternative şi integrate pe baza unei echipe multidisciplinare pentru reabilitarea medico-psiho-socială a pacienţilor şi creşterea calităţii vieţii celor cu probleme de sănătate mintală. „Din studiile noastre am constatat că un procent considerabil dintre pacienţii cu afecţiuni psihice din zonele rurale ale judeţului Iaşi nu au acces la o îngrijire psihiatrică adaptată la necesităţile dinamice ale patologiei. Accesarea acestor servicii se face tardiv, în situaţii de criză, care necesită un consum crescut de resurse şi afectează major calitatea vieţii pacientului. Activitatea echipelor va consta în reevaluarea cazurilor pacienţilor cunoscuţi cu afecţiuni mintale, dar şi evaluarea cazurilor noi“, a menţionat dr. Andreea Szalontay, directorul medical al Spitalului „Socola“. Serviciul asigurat de echipele mobile va fi gratuit pentru toţi pacienţii.
Proiectul a fost implementat şi ca urmare a cazurilor din ultimii ani, când persoanele cu probleme psihice care nu şi-au luat la timp medicaţia au săvârşit atrocităţi. În vara anului 2012, un bărbat cu probleme psihice şi-a ucis sora şi nepoata de câteva luni, deoarece familia nu l-a monitorizat, iar tânărul nu şi-a mai luat tratamentul. După dubla crimă, acesta s-a sinucis. La fel de cunoscute sunt şi cazurile lui Silviu Tecuţă, care şi-a ucis mama şi bunica, dar şi Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă artizanală într-un amfiteatru plin cu studenţii. Cu toţii erau pacienţi diagnosticaţi de ani de zile cu probleme psihice, dar care, nesupravegheaţi de familii, nu şi-au mai luat medicaţia.

  

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Razie in randul transportatorilor

Redacția

Copil în vârstă de doi ani blocat în casă. Altul de șase ani s-a opărit cu lapte

Oana Cordoneanu

A murit regele Mihai, ultimul monarh din ţările Europei de Est. Avea 96 de ani

Redacția
Încarcă...