NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

BNR anunţă că băncile vor înăspri condiţiile de creditare

Băncile estimează în al treilea trimestru o continuare a scăderii cererii atât pentru creditele ipotecare acordate populaţiei, tendinţă vizibilă în trimestrul al doilea al anului.

 

Băncile din România estimează că vor continua să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor ipotecare către populaţie în cel de-al treilea trimestru al acestui an, tendinţă care a început odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată prin majorarea de către bănci a avansului pentru acest gen de credite, potrivit unui sondaj publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR). Majoritatea băncilor au crescut avansul pentru creditele ipotecare începând cu luna mai, când a intrat în vigoare legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor.

  

Avansurile au crescut, în general, de la 15% la 30-40%. Tendinţa va continua şi în perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusă, având în vedere că unele bănci au început să reducă avansul solicitat. ”Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit preconizează o continuare a tendinţei de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o intensitate mai redusă, iar în cazul creditelor pentru consum, acestea estimează menţinerea constantă a condiţiilor de creditare”, se arată în raportul BNR.

În plus, băncile estimează în al treilea trimestru o continuare a scăderii cererii atât pentru creditele ipotecare acordate populaţiei, tendinţă vizibilă în trimestrul al doilea al anului, cât şi pentru cele de consum, care au cunoscut o majorare în perioada aprilie-iunie. În cazul creditelor acordate firmelor, standardele de creditare au fost păstrate relativ nemodificate în perioada aprilie-iunie, tendinţă care va rămâne şi pentru trimestrul al treilea. Cererea de credite s-a menţinut neschimbată în cazul firmelor. Legea dării în plată ar putea aduce Guvernului un proces la ICSID, curtea de arbitraj de la Washington de pe lângă Banca Mondială.

Grupul austriac Raiffeisen, care deţine a patra bancă după active de pe piaţa românească, a anunţat recent toate instituţiile româneşti importante, printr-o notificare de reclamaţie, despre intenţia de a iniţia proceduri de arbitraj, în baza unui acord de protejare a investiţiilor dintre România şi Austria semnat în 1996 de Guvernul Văcăroiu, din cauza pierderilor pe care grupul susţine că le are de suferit din cauza legii dării în plată. 

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Locuitorii străzii Amurgului cer rețea de canalizare și decolmatarea unui pârâu. Viceprimarul îi invită la discuțiile societății civile

Teona Gherasim

Viceprimarul Gabriela Nedelcu și secretarul Irina Jitaru refuză un drept fundamental Asociației Pentru Pașcani! Motivul este penibil! (DOC)

Răzvan Grecu

Primăria are de astăzi un nou purtător de cuvânt

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site