RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Baronul căilor ferate, servit de Şova şi Mănescu

Raiffeisen Bank International nu a acceptat cererea Ministerului Transporturilor de executare a scrisorii de garanţie acordate Grup Feroviar Român (GFR) pentru privatizarea CFR Marfă întrucât solicitarea a fost adresată după ce valabilitatea documentului expirase.

“RBI (Raiffeisen Bank International) nu a plătit suma aferentă garanţiei întrucât condiţiile contractuale de tragere nu au fost îndeplinite de beneficiar (respectiv, au fost îndeplinite doar după ce garanţia a expirat). Urmând regulile foarte stricte care guvernează garanţiile bancare, tragerea a trebuit refuzată”, au declarat reprezentanţii instituţiei bancare.

  

Cu alte cuvinte responsabili de această situaţie sunt ministrul Transporturilor Dan Şova şi Ramona Mănescu, fostul minustru. Ministerul Transporturilor a anunţat marţi că a vrut să execute scrisoarea de garanţie de 10 milioane euro, iar ulterior refuzului băncii a decis să sesize DIICOT pentru a stabili dacă instituţia este în culpă sau decizia băncii este nelegală. “Executarea scrisorii nu se putea realiza decât prin EximBank, banca la care a fost depusă scrisoarea de garanţie de către GFR. Deşi EximBank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie.

Ulterior acestui refuz, ca urmare a primirii infirmării de la Eximbank, ministrul Dan Sova a dispus Corpului de Control al ministrului transporturilor efectuarea cercetărilor în cadrul direcţiilor implicate. Controlul este în desfășurare, iar în acest moment ne aflăm în curs de strangere a documentelor şi de formulare a unei plângeri penale in rem către Parchetul General – DIICOT pentru a se cerceta dacă există culpa din partea Ministerului Transporturilor sau dacă refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, şi pentru a se proceda la eventuala tragere la răspundere a celor vinovaţi”, potrivit Ministerului Transporturilor. La rândul ei, compania GFR, deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, a anunţat miercuri că se declară surprinsă de cererea Ministerului Transporturilor de executare a scrisorii de garanţie bancară pentru participarea la privatizarea CFR Marfă, că nu este în culpă pentru nefinalizarea procedurii şi că solicită publicarea contractului de privatizare.

Stoica detine indirect si firma Electroputere VFU Pascani, fosta Remar. GFR aduce ca dovadă că nu este în culpă pentru nefinalizarea procedurii de privatizare faptul că pentru eliberarea sumei de 20,2 milioane de euro care au fost depuşi întrun cont escrow la dispoziţia Ministerului Transporturilor sa semnat un document prin care se confirmă în mod oficial că GFR nu are nicio culpă, iar acest document nu face decât să constate situaţia de fapt şi de drept existentă.

“În aceeaşi logică, scrisoarea de garanţie bancară trebuia restituită, întrucât GFR nu era culpabil de nefinalizarea privatizării, neexistând temeiuri de drept sau motive de fapt pentru sancţionarea financiară a societăţii”, se arată în comunicatul GFR. Pe de altă parte, fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a declarat, marţi, că Dan Şova a aşteptat până în ultima clipă pentru a pune în mişcare procedurile deja pregătite de ea în cazul scrisorii de garanţie de 10 milioane de euro a GFR, pierzând astfel suma solicitată de DIICOT.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

A fost aprobat Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022

Redacția

Lumea va plăti „prețul războiului” în 2023, avertizează OECD

Redacția

Ziua decisivă a Fortus începe cu un aviz nefavorabil

Redacția
Încarcă...