RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Banii pe taxa auto se vor restitui nu la instante, ci la Finante

Mai multe proiecte normative legate de MCV vor fi adoptate in urmatoarele trei saptamani, promite presedintele Camerei Deputatilor. Printre ele – cele referitoare la numeroasele procese deschise pe recuperarea taxei auto si la cele privind lipsa rovignetei.

 

Parlamentul urmeaza sa adopte, in cel mult trei saptamani, prin procedura de urgenta, mai multe proiecte de lege care fac parte dintr-o strategie mai larga in legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca toate proiectele legislative vor fi dezbatute in procedura de urgenta, Camera Deputatilor fiind camera decizionala in domeniul Justitiei. El a mai spus ca proiectele vor fi depuse, luni, la Biroul Permanent al Senatului, sub semnatura grupurilor parlamentare PSD, PNL, UNPR si se spera ca vor ajunge la Camera Deputatilor intr-o saptamana, astfel incat adoptarea lor sa se faca in maxim trei saptamani.

  

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a precizat, la Parlament, ca a propus Legislativului mai multe modificari care fac parte dintr-o strategie mai larga de implementare a MCV in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor patru coduri din Justitie. Ea a spus ca un obiectiv este de a “degreva Instanta suprema de cauze de drept comun”, in asa fel incat aceasta sa-si atinga misiunea constitutionala, adica de a fi unificatoare de practica judiciara.

Potrivit lui Pivniceru, a aratat ca sunt doua categorii de masuri avute in vedere, una dintre acestea referindu-se la degrevarea instantelor de volumul anormal de mare de dosare. “La acest moment, sunt in lucru peste un milion de dosare, dintr-un total de trei milioane inregistrat anul trecut, ceea ce inseamna un volum absolut exorbitant de lucru”, a spus Pivniceru, mentionand propunerea de modificare a Codului de procedura penala in vigoare.

“Un numar extraordinar de mare” de cauze pe rolul instantelor

Potrivit Monei Pivniceru, o alta categorie vizeaza doua legi speciale, ea referindu-se la legea cu celebra rovigneta care a blocat patru sau cinci instante din Romania cu zeci de mii de dosare. “Daca schimbam competenta in aceasta categorie de cauze, la domiciliul contravenientului, dispersam contraventiile pe intreg teritoriul tarii cu doua efecte benefice – in primul rand lasam cinci instante sa functioneze normal, iar in al doilea rand, nici contravenientul nu se mai deplaseaza (..) la unul din acele cinci puncte unde s-a savarsit contraventia, ceea ce inseamna ca isi va economisi timp si bani in rezolvarea problemei”, a explicat ministrul Justitiei.

Potrivit lui Pivniceru, o alta modificare si solutie de degrevare a instantelor vizeaza taxa de prima inmatriculare, existand “un numar extraordinar de mare” de cauze pe rolul instantelor. Mona Pivniceru a spus ca a avut o discutie cu Ministerul de Finante ca restituirea acestei taxe sa se faca printr-o procedura administrativa, degrevand instantele si reducerea volumului de activitate a judecatorilor.

Pivniceru a vorbit si despre modificarea legilor electorale, prin care buletinele de vot de la alegeri sa se depoziteze, timp de trei luni in arhivele instantelor, ea aratand ca multe din aceste instante nu au, la acest moment, spatii de depozitare, astfel ca in strategia financiara s-a inclus si inchirierea unor astfel de spatii.

Pivniceru: Procurorul general si seful DNA, numiti dupa legea actuala

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ieri ca procurorul general al Romaniei si seful DNA vor fi numiti dupa legea care este acum in vigoare si a anuntat ca a cerut deja o intalnire comisarului european pe Justitie, Viviane Reding. “Nu-mi imaginez ca cineva da intr-o saptamana o lege noua, exista o lege in vigoare. Numirea procurorului general si a structurii este prevazuta in lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE, eu am stabilit deja criteriile, au fost agreate si de Sectia de procurori a CSM si nu vad un impediment. Chiar am fost felicitata pentru maniera in care am gasit aceste criterii de transparenta”, a afirmat Pivniceru, la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

In alta ordine de idei, ministrul Justitiei a mentionat ca a cerut deja o intalnire, pentru a-si prezenta proiectele, comisarului european pe Justitie, Viviane Reding, si asteapta sa vada cand va avea loc aceasta. Pivniceru a mai adaugat ca nu a fost fixata pentru saptamana aceasta o intalnire bilaterala cu Reding, dar exista sansa “sa fie o intalnire informala, in sensul de prezentare” a sa ca ministru.

sursa ziarul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Problema moțiunii de cenzură dă bătăi de cap Opoziției. Când a căzut ultimul Guvern după angajarea răspunderii

Redacția

Procedura de atribuire a construcţiei pentru noul Institut al Inimii din Târgu Mureş este contestată, anunță Alexandru Rafila / Proiectul trebuie finalizat până la jumătatea anului 2026 pentru a nu pierde finanțarea prin PNRR

Redacția

​Fonduri UE 2022: Perioada de înscrieri și regulile POC 4.1.1-Bis, granturi IMM de 50.000-500.000 EUR. Ghidul final, planul de afaceri și alte anexe

Redacția
Încarcă...