RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Bancile REFUZA sa afiseze comisioanele pe ecranul bancomatelor. Cati bani pierd clientii la fiecare 1.000RON scosi de pe card

Bancherii nu sunt de acord sa afiseze comisioanele pentru fiecare tranzactie la bancomat, pe motiv ca ar fi imposibil sa treaca pe ecran taxele tuturor bancilor.

 

  

Oficialii de la Protectia Consumatorilor, care au propus aceasta masura, ii contrazic insa, si spun ca ordinul va fi pus in practica, anul acesta, cu toata impotrivirea celor din domeniu.

Cand scoti 10 lei de la bancomat banca opreste 50 de bani, cand suma creste la 1000 de lei comisionul e de 2,5 lei. Daca te grabesti si scoti de la un alt bancomat al unei banci alta de cea care ti-a emis cardul, comisionul urca la 16 lei.

Un client care are doua interogari lunare de sold, doua extrageri la bancomat plateste 300 de lei comision anual. Daca daugam si taxele de administrare, comisioanele cresc la 400 de lei. In Romania sunt 10,6 milioane de carduri active in acest moment.

Chiar si cu asemenea costuri percepute clientilor, bancile nici nu vor sa auda de transparenta.

“Este aproape imposibil – si punem diplomatic acel aproape – noi credem ca este imposibil: ar insemna ca toate bancile din Romania si din Europa sa detina si sa poata afisa in timp real toate preturile dintre banci si relatia dintre banci. Tehnic este imposibil pentru un ATM pe acel ecran mic sa afiseze asa ceva. Costurile ar fi atat de mari incat s-ar intoarce impotriva clientului”, a explicat Florin Danescu, presedinte executiv, ARB.

Seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sustine ca va aplica masura indiferent de parerea bancilor. “Se poate face aceasta operatiune – bancile nu sunt interesate – eu aud din presa pozitia lor, dar pana acum niciuna nu a venit cu o propunere, nu a venit sa spuna ca e impotriva sau de acord” a povestit Alexandru Dunca, seful ANPC.

Ordinul ANPC care prevede publicarea comisioanelor si taxelor la treanzactia cu cardul este in dezbatere publica inca doua saptamani pe site-ul www.anpc.ro.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

BRD anunţă lansarea creditul ipotecar„La Casa Mea”, o alternativă pentru Prima Casă

Redacția

Poliţele RCA se scumpesc din martie, când decontarea directă va deveni obligatorie

Redacția

Cât costă un mărţişor la Apavital: 6 lei

Redacția
Încarcă...