NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?

La Spitalul de Neuroghirurgie Iaşi se practică tromboliza intravenoasă – tratament care scade foarte mult riscul pacientului cu AVC ischemic de a rămâne imoblizat la pat. Riscul de sechele e mult mai mic dacă pacientul primeşte la timp acest tratament.

 

Tromboliza intravenoasă are efecte doar dacă se practică  în 3 ore, sau, în anumite cazuri în maxim 4,5 ore de la apariţia semnelor unui AVC ischemic. După acest interval, riscul depăşeşte beneficiul şi tratamentul nu mai poate fi administrat.
Acesta e motivul pentru care oamenii  trebuie să cunoască semnele unui AVC ischemic. Dacă recunosc semnele, trebuie să ajungă cât mai repede la Neurochirurgie. Cu cât pacientul ajunge mai târziu la spital, cu atât moare mai mult creier.”, subliniează dr. Oana  Bişoc, medic neurolog, Spitalul Neurochirurgie Iaşi. AVC (accidentul vascular) ischemic este prima cauză medicală de PARALIZIE  sau DEMENŢĂ.

  

Unde trebuie să ajungeţi:

La Spitalul de Neurchirurgie Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe.

În cât timp trebuie să ajungeţi?

În 3 ore de la apariţia primelor semne de AVC ischemic.  

Ce să nu faceţi:

”Stau două zile să văd dacă îmi trece”!  GREŞIT. În acest timp mor neuroni şi creşte foarte mult riscul de a rămâne paralizat la pat!

”Nu merg la spital că nu mă bagă nimeni în seamă!”  GREŞIT. Există alertă de tromboliză pentru orice pacient cu AVC ischemic recent care ajunge la UPU Neurochirurgie Iaşi şi pacientul care are semnele unui AVC ischemic este preluat imediat.

 “Sunt tânăr. Nu pot face un AVC!” GREŞIT. În ultimile luni  au ajuns la Neurochirurgie persoane  cu vârste între 25 şi 45 de ani care suferiseră un AVC ischemic.  

Nu minţiţi personalul medical cu privire la momentul debutului semnelor de AVC. Tratamentul nu mai are efecte dacă e administrat  după 3-4,5 ore de la apari]ia primelor semne. Dimpotrivă, este riscant pentru bolnavi. Nu daţi date eronate referitoare la momentul de debut al AVC-ului pentru a forţa administrarea. Nu ajută pacientul, ci dimpotrivă, îl expune la riscuri suplimentare. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

SANITAS: Tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta oricând, în orice spital din România

Redacția

Institutul Cantacuzino produce un medicament care creşte rezistenţa organismului la infecţii. Când va fi scos pe piață

Redacția

Noi decese provocate de coronavirus în România. Bilanțul total a ajuns la 681 morți

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site