RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Autobuze și microbuze electrice ar putea circula pe străzile din Pașcani! Guvernul alocă 400 milioane de euro din fonduri UE !

Vești bune pentru pășcănenii care folosesc mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa pe raza municipiului Pașcani.

Guvernul a aprobat, vineri, o ordonanță de urgență pentru finanțarea cu aproximativ 400 milioane de euro, din fonduri UE, a dotării mai multor orașe cu tramvaie, troleibuze sau autobuze electrice, inclusiv puncte de reîncărcare, și echipamente aferente sistemelor de transport inteligente.

  

 Această măsură ar putea face ca la Pașcani, să ajungă cinci autobuze și două microbuze electrice, dar și o stație de încărcare electrică.Valoarea unui autobuz electric este în jur de 150.000 euro.  Pentru acestea a fost întocmită o documentație de conducerea RAGCL, cu sprijinul Compartimentului de Fonduri Europene din Primărie. De altfel, deși interesul este al societății ce operează serviciul de transport public, achiziția acestor autobuze și microbuze se face prin intermediul municipalității.

 “Am participat împreună cu colegele de la Biroul de Proiecte Europene, acum doi ani, la Agenţia de Dezvoltare Nord Est la Piatra Neamţ, deoarece atunci se lansase un proiect pe o axă prioritara pentru dezvoltare si mobilitate urbană. În urmă cu două săptămâni am primit nişte materiale pe care trebuie să le completăm.Acest proiect este unul europen care prevede împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, îmbunătăţirea structuri de transport rutier în cadrul municipiilor. Au fost solicitate câteva informaţii de către Agenţia  de Dezvoltare. S-au cerut rutele, staţiile în coordonate GPS, fotografii, orare şi  numărul de clienţi, am trimis aceste informaţii într-un fişier pe care l-am primit ca model. Este vorba despre cinci autobuze electrice şi două microbuze, valoarea proiectului ajungând la un milion de euro. Suntem în faza de oferire de informaţii Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, urmând ca ulterior să primim solicitări de alte informaţii din partea lor”, ne-a precizat Gelu Nedelcu, director RAGCL Pașcani.

 

 Ministerul Dezvoltării a primit deja de la autoritățile locale solicitări de finanțare și se grăbește să aloce cele 400 milioane de euro, pentru a reduce din riscul dezangajării fondurilor europene alocate pentru Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.  Măsurile privind mobilitatea urbană sunt finanțate în cadrul POR 2014-2020 prin Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon, Obiectivul specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă și prin Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

 Menționăm că, în prezent transportul public este asigurat prin intermediul a șase autobuze care nu mai fac de mult față cerințelor unui transport sigur și modern.

Related posts

Update: Avaria a fost localizată! Furnizarea apei se va face peste câteva ore

Redacția

Carne de miel la tarabele pășcănene, doar din abatoare sau puncte de sacrificare autorizate. Nicio solicitare pentru aviz

Oana Cordoneanu

Reprezentanții Primăriei au semnat astăzi contractul de lucrări pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino – Pașcanu

Răzvan Grecu
Încarcă...