RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Atenţie la suprasolicitarea copiilor!

Curricula românească foarte încărcată pune accent mai mult pe cantitate decât pe calitate, iar copiii de cele mai multe ori achiziţionează tone de informaţii fără a găsi aplicabilitatea acestora în viaţa de zi cu zi.

 

  

În acest context şcoala devine un factor de stres pentru majoritatea copiilor şi pune multă presiune atât asupra acestora cât şi a părinţilor. Din acest punct de vedere, vacanţele sunt cu adevărat eliberatoare şi aşteptate deopotrivă atât de copii, dar şi de părinţi. „Indiferent de modalitatea pe care părinţii o aleg pentru a petrece copilul vacanţa, este foarte important ca ei să reuşească să delimiteze între ideea de şcoală şi vacanţă. Să facă diferenţa pentru copil între ceea ce înseamnă activităţile şcolare şi cele de vacanţă. Lipsa acestei diferenţe produce confuzia copilului si chiar refuzul sau pentru anumite activităţi”, a explicat psihologul ieşean Mihaela Gheran Palade.

Este necesar ca activităţile la care este expus copilul pe perioada vacanţelor să corespundă cu dorinţele şi nevoile acestuia de a se relaxa, a se detensiona, a se bucura de aceste perioade, fără teme, fără mediaţii ci doar cu acele activităţi cu specific distractive, relaxant, plăcut cum ar fi pictură, teatru, dans, ateliere de comunnicare, creativitate, activităţi sportive care au rolul de a le dezvolta diferite abilităţi personale, de autocunoaştere si dezvoltare a potenţialului interior cu accent pe stima de sine. „Mă bucur că sunt în vacanţă, am mai mult timp să mă joc cu fratele meu şi să stau cu bunicii. În timpul şcolii am multe activităţi – merg la teatru, la pictură, la balet, iar la şcoală sunt multe teme”, ne-a spus Ioana Velnicu, elevă în clasa a IV-a la o şcoală din Iaşi.

Specialiştii atrag atenţia că suprasolicitarea copiilor poate avea efecte destul de neplăcute pe termen lung, unul dintre ele fiind scăderea apetitului pentru cunoaştere, dincolo de oboseala acumulată care pot duce la probleme de sănătate.

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

Related posts

Luptă electorală între două tinere de la Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” pentru funcția de șef al Consiliului Elevilor. Vezi promisiunile lor electorale!

Răzvan Grecu

PROVOCĂRI ȘI PERSPECTIVE ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR, ÎN PROGRAMUL DE GUVERNARE AL PNL (VIDEO) (P)

Redacția

11 elevi de la Colegiul Național „M. Sadoveanu„-Pașcani au participat în Tabăra „Floare de colț„

Redacția
Încarcă...