NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Astronomii romani au determinat compozitia mineralogica a unui asteroid care intersecteaza orbita Pamantului

Institutul Astronomic al Academiei Romane si Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca  au initiat si derulat o campanie de observatii dedicata studierii asteroidului 2004 BL86, care prezinta un potential pericol pentru Terra.

“Asteroid geointersector, acesta prezinta un potential pericol pentru Terra nu doar pentru ca ajunge in apropiere de Pamant, dar si pentru ca orbita lui este haotica. Oamenii de stiinta romani au reusit pentru prima data de la descoperirea acestui corp ceresc in 2004 sa stabileasca proprietatile sale fizice si mineralogice, odata cu apropierea sa de Pamant in lunile ianuarie si februarie 2015, la doar 1,2 milioane kilometri, ceea ce reprezinta aproximativ de trei ori distanta Pamant – Luna”, afirma Agentia Spatiala Romana, relateaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, datele de observatie obtinute incepand cu momentul descoperirii asteroidului 2004 BL86, in anul 2004, pana in anul 2015 au contribuit la stabilirea elementelor orbitale ale asteroidului, insa proprietatile fizice si mineralogice au fost foarte putin studiate, diametrul acestui obiect fiind estimat la aproximativ 500 metri cu marja de eroare destul de mare.

  

Observatiile fotometrice ale asteroidului 2004 BL86 realizate anul acesta, odata cu apropierea sa de Pamant, au fost obtinute in lunile ianuarie si februarie 2015 la Observatorul din Cluj-Napoca si Bucuresti.  Observatii spectroscopice in domeniul vizibil au fost realizate la Centrul de observatii la distanta Bucuresti aflat in sediul Institutului Astronomic al Academiei Romane prin controlarea de la distanta a telescopului Isaac Newton. Cu o apertura de 2,5 metri, acesta se afla in insulele Canare.

Advertisements
Advertisements

cititi articolul integral pe www.stirileprotv.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Postul Crăciunului 2015: 20 de reţete care au grijă de silueta ta

Redacția

Conferință de presă Sorin Olariu, PMP, 18 martie 2019 (VIDEO)

Redacția

Sursa mitului din jurul lui Vlad Ţepeş. Amanta lui Dracula, primul tabloid medieval

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site