RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Astronauții au aflat cât de repede trece timpul pe Lună

De când astronauții au părăsit suprafața selenară pentru ultima dată, în urmă cu 52 de ani, timpul a trecut. Comparativ cu noi, pământenii, Luna a așteptat întoarcerea noastră puțin mai mult timp – cu aproximativ 1,1 secunde.

Nu sunt multe nici cele 57 de milionimi (0,0000575) de secundă pe care timpul Lunii le devansează în fiecare zi față de cel al planetei noastre. Dar acest rezultat crucial al unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la NASA ar putea face diferența între sincronizarea sistemelor de navigație și lansarea de către agenția spațială americană a mult-așteptatei misiuni cu echipaj pe Lună și dincolo de aceasta.

Știm despre capacitatea gravitației de a încetini timpul de când Albert Einstein a postulat teoria generală a relativității. Dar aspectele practice ale măsurării oricăror distorsiuni temporale care apar în urma diferențelor de gravitație – cum ar fi contrastul dintre atracția Pământului și cea a Lunii – au rămas mult în urmă.

Abia în ultimul deceniu am avut ceasuri atomice suficient de sensibile pentru a detecta mici diferențe de timp între două obiecte care se mișcă unul față de celălalt sau sunt supuse unor forțe gravitaționale diferite.

  

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Rusoaica din WTA care a ales să reprezinte altă țară

Redacția

Secetă în Italia: În trei zile, Lacul Maggiore a scăzut cu un metru / A fost raționalizată apa în anumite intervale orare

Redacția

VIDEO Bruxelles: Proteste violente față de măsurile restrictive pentru combaterea pandemiei de Covid-19

Redacția
Încarcă...