NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Apel disperat al oamenilor îngropaţi sub nămeţi. La Vascani zăpada este de câțiva metri

Iarna şi-a luat din nou tributul, iar vigilenţa autorităţilor locale a fost pusă din nou la încercare în judeţul Iaşi. În unele comune, primarii au trebuit să se descurce, din nou, cu resurse proprii în faţa „viiturii albe”.

Locuitorii din satul Vascani, comuna Ruginoasa, reclamă o situaţie mai puţin obişnuită. Potrivit acestora, de câţiva ani, pe drumurile săteşti persistă o situaţie revoltătoare: zăpezile de doi-trei metri înălţime îngroapă la propriu casele, făcând imposibilă deplasarea copiilor la şcoală sau accesul ambulanţelor în caz de urgenţă.

„În fiecare iarnă e aşa. Suntem izolaţi aici, iar cei de la primărie ridică din umeri neputincioşi. Spun că au un singur plug la stradă, dar la troienele astea trebuie o freză de zăpadă. Noi pentru ce mai plătim taxe şi impozite? Am sunat la dumneavoastră în speranţa că ne ajută şi pe noi cineva”, a sesizat reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei” o locuitoare din satul Vascani.

  

Fiecare cu ce are…

Contactat telefonic, primarul comunei Ruginoasa cunoaşte bine situaţia, dar este nevoit să o înfrunte cu forţe proprii. „Chiar acum lucrăm la desfundarea drumului din Vascani. Prefectura ştie de situaţie, am solicitat şi freză, dar trebuia să aşteptăm deszăpezirea şoselelor naţionale. Fiindcă este vorba de un drum comunal, trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Am trimis o lamă şi două tractoare, cu care vom lucra acolo. Am avut aproape 600 metri de drum blocat, iar acum profităm de vreme. Până acum nu s-a putut lucra, cum înaintam, viscolul punea zăpada înapoi. Cred că s-a cheltuit un miliard de lei vechi pe carburanţi, cu deszăpezirea”, a declarat Ionel Moraru, primarul din Ruginoasa.

Cei de la Drumurile Judeţene nu pot interveni

De situaţia din Vascani ştie şi Daniel Minciună, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Poduri (DJADP) Iaşi. Din păcate, birocraţia şi legislaţia blochează orice ajutor care poate veni din această direcţie. „Domnul primar ne-a informat în legătură cu drumurile blocate, dar frezele pe care le avem nu pot funcţiona pe drumurile comunale. Nu putem ieşi de pe şosele, pentru că plătim motorina, conform monitorizării prin GPS. Încercăm totuşi să găsim soluţii cu primăriile, pentru a evita situaţiile de urgenţă”, a declarat Daniel Minciună.

Case fără curent electric şi şcoli „înghiţite” de zăpadă

Blestemul iernii nu a iertat nici comuna Scânteia, unde angajaţii DJADP se confruntă cu un drum abrupt care împiedică accesul spre satul Tufeştii de Sus. „Avem dificultăţi cu un drum în pantă, unde freza întâmpină probleme. Pe o parte din drum se circulă, iar pe cealaltă se lucrează la cu maşinile noastre”, a mai spus Daniel Minciună.

Blocajul a dat mari bătăi de cap locuitorilor care, potrivit primarului comunei, Fănică Săcăleanu, stau de câteva zile fără curent electric. Mai mult, autorităţile locale au fost nevoite să intervină la scoaterea unor maşini blocate pe drumurile înzăpezite.

Miercuri au fost închise şcolile, pentru că profesorii navetişti şi elevii din Rediu, Bodeşti şi Tufeştii de Sus nu au putut ajunge la ore. Am încercat să deblocăm drumurile cu mijloace proprii, dar ne-am împotmolit din cauza viscolului. Sunt unele case care nu au curent electric de câteva zile. Recent, a trebuit să intervenim cu un tractor la scoaterea din zăpadă a unei maşini cu lapte. Astăzi (ieri, 8 ianuarie, n.r.) nu avem probleme cu drumurile comunale, însă DJ 246 este blocat parţial şi urmează să fie curăţat” a spus primarul Fănică Săcăleanu.

sursa ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Primarul din AL. I.CUZA răspunde acuzelor localnicilor din Șcheia

Marius Parteni

Parada măștilor și tradiționalele urături la Valea Seaca (GALERIE FOTO)

Marius Parteni

Hora Satului şi lansare de carte la Centrul Cultural din Ruginoasa

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site