RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital mărește prețurile de la 1 iulie

A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, ApaVital să scumpească tarifele la apă şi canalizare. Chiar dacă ieşenilor li s-a promis în nenumărate rânduri că societatea va scădea costurile de operare, acest lucru nu se regăseşte în preţul apei potabile.

ApaVital majorează tariful de două ori într-un an. Mai precis, pe 1 iulie, când corelăm tarifele cu indicele inflaţiei”, spun reprezentanţii societăţii de apă-canal. Ca şi în 2012, vara aceasta, preţul apei potabile va creşte cu 6%, ceea ce înseamnă că la cei 3,74 lei/mc plătiţi de ieşeni în prezent, plus alţi 2,73 lei pentru canalizare, se vor mai adăuga 40 de bani, care vor duce tariful la 6,86 lei/mc. Şi apa industrială va fi facturată la un preţ majorat: 3,17 lei/mc, în loc de 2,99 plătiţi în prezent.

Cofinanţare plătită de ieşeni

  

Şefii societăţii susţin că sunt nevoiţi să procedeze la această scumpire datorită strategiei de tarifare inclusă în Contractul de Finanţare încheiat în 2010 între SC ApaVital SA şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, pentru implementarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi”, proiect valorând 141 milioane de euro, din care 14 milioane reprezintă cofinanţarea ApaVital, banii fiind obţinuţi printr-un împrumut BERD. Altfel spus, sarcina de a achita aceste rate, plus alte 8,3 milioane euro împrumutaţi de ApaVital pentru cofinanţarea proiectelor ISPA, le revine ieşenilor, puşi, după cum se vede, să achite un tarif mai mare la apa potabilă, fără a beneficia de alte avantaje: calitate îmbunătăţită, diminuarea pierderilor survenite de reţeaua de distribuţie şi alimentare, micşorarea perioadelor de întrerupere a furnizării apei cauzate de lucrări la reţea.

sursa evenimentul de iasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Majorarea preţului la gunoi, blocată de consilierii locali! Eduard Dumea:”Nu vreau să puneţi cruce şi pe noi”

Ema Roman

Montarea centralelor de apartament cu coşuri individuale nu va mai fi avizată. Anual, sute de persoane mor asfixiate din cauza gazelor ce pătrund în imobil

Redacția

Refuzul ApaVital de a încheia un contract de furnizare de apă în Pașcani va fi judecat de Curtea Constituțională a României

Răzvan Grecu
Încarcă...