Patru scări de bloc din Pașcani au fost cuprinse, la începutul anului 2016, în programul național de reabilitare termică, dar documentațiile care se cereau a fi ulterior realizate s-au blocat. Vina aparține administrației publice locale care nu a reușit să facă rost de cărțile imobilelor și să transmită Asociațiilor de Proprietari calculul cu privire la sumele ce trebuie suportate de către beneficiari.
În luna ianuarie 2016, Consiliul Local a aprobat includerea a patru scări de bloc în programul național. Odată cu decizia aleșilor au fost încheiate și contractele de mandate, încheiate între Primărie și reprezentanții Asociațiilor. Blocurile cuprinse în hotărâre sunt P9, K1, C5 scările A și B, toate din zona deal. De la momentul adoptării hotărârii și până acum nu s-a formulat cererea de finanțare către Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale.
Lucrurile s-au mișcat doar în cazul blocului K1, dar foarte puțin. O demonstrează cele spuse de purtătorul de cuvânt al Primăriei. ”Se lucrează la documentația de la blocul K1. Suntem în așteptarea acelei hârii, legat de cheltuielile de 20% din suma de 333.000 cât este valoarea proiectului, pe care trebuie să o suporte locatarii”, susține Cristian Menegon.
Cei din blocul K1 ar trebui să contribuie cu 66.612 lei. Suma reprezintă cota de 20% cu care contribuie locatarii la derularea proiectului. 50% este partea ministerului, iar diferența o suportă administrația locală.
Problema este că Primăria Pașcani nu le-a transmis cetățenilor câți bani le revine fiecăruia de plată, deși avea această obligație. Până să se facă acest lucru, reprezentanții asociației le-au pus la dispoziție cartea imobilului, au realizat expertiza tehnică și auditul energetic.
În cazul celorlalte imobile, totul este blocat. ”Celelalte blocuri nu pot fi încadrate în proiect deoarece ele nu au experitza făcută, le trebuie cărți tehnice, după care se va putea veni cu proiectul pentru reabilitarea lor”.
Tocmai cărțile tehnice blochează proiectul. Fostul proprietar al imobilelor, RAGCL Pașcani, a pierdut arhiva în urma unei inundații, iar acum administrația locală trebuie să solicite cărțile funciare de la cei care le-au întocmit la construcția imobilelor. Este vorba despre Habitat Proiect, care cere acum sume foarte mari Primăriei.
Ce va face Primăria pentru a debloca programul de reabilitare a construcțiilor, nu știm, dar cert este faptul că inițiativa din ianuarie 2016, a fost una care a pornit greșit.
Proiect de Hotarare includere blocuri in program de reabilitare