NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

„Amurg solitar” la împlinirea celor 55 de ani de viață

Cenaclul “Vasile Alecsandri” de la Clubul Copiilor Pașcani pregătește sâmbătă un eveniment literar – artistic. Este vorba despre lansarea unui volum de poezii a unui poet pășcănean. Valentina Becart a finalizat un nou volum de poezii, „Amurg solitar”, iar acesta însumează gândurile, trăirile interioare, dorul, dar și iubirea, scrise sub formă de poezii.

 

Iubitorii de poezie din municipiul nostru au posibilitatea de a se întâlni cu poeta Valentina Becart, sâmbătă, începând cu ora 11.30 la Clubul Copiilor Pașcani.

  

“Doresc să fac cunoscut un volum de poezii semnat Valentina Becart. Volumul se numește <Amurg Solitar>. De ce acest nume? Chiar astăzi, când îmi luați acest interviu, împlinesc 55 de primăveri și mă gândeam la un cadou. Și cel mai potrivit cadou mi s-a părut un volum de poezie. Doresc să anunț că sâmbătă, 16 aprilie, ora 11.30, la Clubul Copiilor avem întâlnirea lunară a Cenaclului literar – artistic Vasile Alecsandri, iar în cadrul acesteia, va fi prezentarea volumului de poezii”, ne-a declarat Valentina Becart.

Din întregul eveniment literar – artistic fac parte și momente poetice, fragmente din operele scriitorilor născuți în luna aprilie, scurte scenete de teatru, iar întrunirea va fi presărată cu muzică. Poeta Nicolina Petrov și profesorul Mihai Pătrăguș vor fi gazdele evenimentului, iar printre cei prezenți se vor număra și membrii Cenaclului Vasile Alecsandri.

„Cenaclul literar Vasile Alecsandri a fost înființat în octombrie 2015 la Clubul Copiilor Pașcani. Inițian s-a intitulat Mihail Sadoveanu și ne întruneam la Casa de Cultură, dar uneori e bine să mai schimbi locul, fiindcă apar lucruri noi, au apărut membri noi, de asemenea. Am reușit să înființăm și un cenaclu, mai mic, cel pentru copii și tineret de care suntem tare mândri”, a concluzionat poetesa.

Numele Valentina Becart este de fapt un pseudonim literar pe care poeta îl folosește. 

„Născută pe 12 aprilie 1961, localitatea Hălăuceşti, județul Iaşi, după absolvirea facultăţii, primeşte repartiţie la Tulcea. Un oraş turistic, cochet, ce îşi deschide larg braţele pentru a o primi cum se cuvine. Ca într-un joc de “puzzle” – prăbuşirea vechiului sistem – atrage după sine ruinarea a tot ce s-a “clădit” pe o temelie şubredă. Revenind pe meleagurile natale, dă glas şi “formă” pasiunii – strecurată de către ursitoare în aşternutul primilor zori, şi anume – poezia. Poezia, asemenea cântecului de sirenă, ademeneşte în adâncuri spre a căuta “perla” închisă în cuvinte ce nu-şi dezvăluie cu uşurinţă strălucirea.”, așa începe scurta istorisire a persoanei care vă invită în acest week-end la visare prin citirea propriilor sale poezii.

Dintre cele 10 volumele personale și 5 antologii, amintim:  Fata Sihastră , Clipe arse, Două lacrimi de cer, precum și Anthologie de poezie şi comentarii, care cuprinde poeme, poeţi contemporani, comentarii becartiene  pentru 36 poeţi, Anhtologie de poezie  pentru 55 poeţi contemporani.

{jcomments off}

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Tradițiile meșterilor populari au ajuns în Pașcani

Teona Gherasim

“Cazuri…și necazuri” prezentate pe scena Casei de Cultură Mihail Sadoveanu

Teona Gherasim

De ce trecem pe sub Sfântul Epitaf în Vinerea Mare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site