RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

AFIR anunţă simplificări în plăţile pentru beneficiarii publici

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) modifică formularele prin care se solicită plăţile pentru patru din submăsurile care au beneficiari autorităţi publice. Aici se încadrează submăsura 4.3 (infrastructură agricolă şi silvică), 7.2 (infrastructura rurală de bază), 7.6 (protejarea patrimoniului cultural) şi 19.2 (implementarea strategiilor pentru GAL).

 

  

„Avantajul imediat este că beneficiarii pot solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ultima cerere de plată într-un timp mult mai scurt, fără a fi nevoiţi să aştepte emiterea autorizaţiilor sau avizelor de către alte instituţii, cum ar fi ANPM, ANSVSA sau Ministerul Sănătăţii. Calea pe care mergem este aceea de a facilita implementarea proiectelor. În acest context am eliminat limita de două rectificări a declaraţiei de eşalonare a depunerii dosarelor cerere de plată. Nu putem să îngrădim dinamica implementării unui proiect, modul în care acesta se desfăşoară în realitate. Astfel, de acum înainte declaraţia poate fi modificată ori de câte ori se va considera necesar”, a declarat Adrian Chesnoiu, director general al AFIR.

Una dintre modificările aduse este aceea că beneficiarii pot face dovada iniţierii demersurilor necesare obţinerii unor avize, autorizaţii sau certificate, inclusiv a angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plată. În acest caz, documentele finale trebuie prezentate la AFIR în maxim 6 luni de la efectuarea plăţii finale. O altă condiţionalitate eliminată este cea cu privire la prezentarea spre autorizare la prima tranşă de plată a cheltuielilor eligibile în procent de minim 20% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Astfel, prima cerere de plată depusă de beneficiar, exceptând avansul, nu mai este condiţionată valoric. De asemenea, modul de acceptare a plăţilor efectuate în baza unor contracte de cesiune de creanţă s-a simplificat prin eliminarea acordului prealabil al AFIR, precum şi a condiţiilor restrictive impuse în raport cu cadrul legislativ aplicabil. În astfel de situaţii, beneficiarul trebuie să prezinte contractele de cesiune de creanţă odată cu dosarul cererii de plată în care se solicită plăţi efectuate către cesionari. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Amenzi de 600 de milioane de lei în starea de urgență. Ministrul Finanțelor a dezvăluit câte au fost plătite

Redacția

Aeroportul Iași se reinventează. Viitorul terminal T4 e aproape de a fi finalizat

Redacția

Ce se întâmplă cu dosarele de daună ale șoferilor care au RCA la City Insurance. Anunțul Fondului de Garantare

Redacția
Încarcă...