RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Afecțiunile cauzate de ghiozdanele grele

Ghiozdanele copiilor depășesc cu mult greutatea normală pe care aceștia ar trebui să o poarte, atrag atenţia specialiştii. În plus, mulţi elevi nu le ţin corect, aşa că problemele la coloana vertebrală nu întârzie să apară. Care sunt acestea şi cum le putem preveni aflăm de la Bogdan Goga, fizioterapeut. 

 

Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea corporală a unui copil. De exemplu, dacă greutatea medie a unui copil de 8 ani este de 24 kg, ghiozdanul acestuia nu ar trebui să depăşească 2 kg și jumătate, scrie digi24.ro.

  

Ghiozdanul trebuie să fie de tip rucsac, să aibă două barete aranjate egal și să fie purtat aproape de spate, nu atârnat. Ghiozdanul nu trebuie ținut pe un singur umăr, de aceea ar trebui evitate ghiozdanele de tip troler sau de tip poştaș. Acestea vor produce dezvoltări asimetrice ale musculaturii, favorizând apariția, în viața adultă, a unor afecțiuni mult mai grave de tipul herniei de disc sau a spondilozei.

Ghiozdanele grele pot fi un factor favorizant în apariția unor tulburări posturale. De asemenea, împreună cu alți factori de mediu precum poziția în bancă sau orele lungi petrecute la birou, în fața calculatorului, într-o poziție incorectă, pot duce la modificări posturale de tipul umerilor aduşi sau a cifozei, cunoscută în popor sub denumirea de „spate cocoșat”. Copiii au tendința de a contracara greutatea mare a ghiozdanului prin anteriorizarea posturii, creând astfel condițiile favorabile pentru a merge şi a sta cocoșați.

Prevenția este cea mai simplă și eficientă metodă prin care ne putem preocupa de sănătatea copiilor noștri. Ca părinți, trebuie să aveți grijă ca aceștia să aibă o poziție corectă la birou, cu spatele şi coatele sprijinite de spătare, tălpile pe sol, să limitați timpul petrecut la birou, în fața calculatorului, și să îl prelungiți pe cel petrecut afară, în aer liber, unde cei mici pot face mișcare, activitate fizică regulată și sport.

O dată pe lună trebuie să urmăriți linia umerilor, a omoplaților și a bazinului. Dacă apar inegalități, trebuie să mergeți la un ortoped pediatru pentru diagnosticarea problemei și după la un fizioterapeut pentru o evaluare posturală de specialitate prin care acesta va urmări amplitudinea de mişcare articulară şi tonusul muscular ale copilului. Astfel, va putea concepe un program de kinetoterapie individualizat, menit să corecteze postura şi să contribuie la o dezvoltare fizică armonioasă.

Dacă se constată o tulburare posturală, medicul specialist poate recomanda recuperare medicală. Fizioterapeutul va personaliza un program de kinetoterapie, și va urmări ca terapia realizată prin mișcări specifice să corecteze sau să amelioreze afecțiunea. De regulă, kinetoterapia reprezintă una din cele mai eficiente soluții pentru tulburările posturale de tipul cifozei, scoliozei sau a cifoscoliozei deoarece aceasta reușește să redea echilibrul la nivelul muscular.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Primul caz de Covid din Durău: o patroană de pensiune

Redacția

104 persoane infectate cu covid, din județul Iași, internate în spital

Redacția

Adolescentul care s-a urcat pe tren pentru un selfie a murit la Spitalul de Copii

Redacția
Încarcă...