RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Activitățile de organizare pentru Festivalul Folclorista, pe ultima sută de metri

Orașul Târgu Frumos va îmbrăca haine de sărbătoare în acest week-end. Festivalul Folcloristica, ediţia a II-a, organizat pe stadionul din satul Bălţaţi a pregătit activități diverse pentru toate gusturile și vârstele.

 

 

  

Septembrie este luna care deschide uşa toamnei, este luna merelor şi a vinului, momentul când se culeg roadele muncii. Septembrie este pentru Târgu Frumos, luna în care descoperă, sărbătorește şi promovează folclorul. 

Festivalul Folcloristica, ediţia a II-a, organizat pe stadionul din satul Bălţaţi, în perioada 24-25 Septembrie 2016.

Activităţile sunt:

1. Târgul de Meşteri şi Producători Locali şi Ateliere Meşteşugăreşti
De la mic la mare, veţi învăţa meşteşuguri, veţi degusta produse tradiţionale şi veţi admira cele mai frumoase obiecte.

2. Momente artistice
Cei mai talentaţi artişti din judeţul Iaşi vor fi prezenţi la festival! De asemenea, între orele 20:00 – 00:00 veţi putea petrece în ritmuri tehno-folclorice, la o petrecere privată inedită.

3. Parada Satelor
Veţi redescoperi satul românesc tradiţional! Satele din judeţul Iaşi vor prezenta câte un dans, un cântec și un produs tradițional specific satului sau comunei. Va fi desemnat un câștigător, ce va primi însemnul celui mai frumos și tradițional sat 2016-2017. În 2015, premiul cel mare a fost câştigat de satul Ruginoasa.
Intrarea este liberă pentru cei ce poartă cel puţin o piesă din costumul popular. Pentru toţi ceilalţi, intrarea va fi 7 lei, bani care vor fi investiţi în împădurirea zonelor defrişate din comuna Bălţaţi.

După mai bine de 300 de evenimente organizate în ultimul an, organizația ASIRYS se bucură să anunţe desfăşurarea ediţiei a II-a a Festivalului Folcloristica, în perioada 24-25 septembrie, în satul Bălţaţi. 

De ce în Bălţaţi? Pentru că e satul unde autorităţile susţin iniţiativa şi tinerii. Acest festival este propus şi organizat exclusiv de tineri voluntari, e un eveniment ce îşi propune să pună în valoare talentele locale, să scoată meşterii şi meşteşugurile la lumină, să promoveze producătorii locali, să dezgroape poveştile şi miturile satelor judeţului Iaşi, să invite comunele să expună ce au mai frumos, să povestească despre bune practici, să promoveze voluntariatul şi participarea activă în mediul rural. “Implică un sat, dezvoltă o ţară!”, sub acest slogan se vor desfăşura cele 2 zile de folcloristică. 

Ca elemente de noutate faţă de prima ediţie Folcloristica, menţionăm:

– implicarea în organizare a 11 organizaţii din 9 ţări; în timpul festivalului, sub denumirea de #Erasmusion, vor avea loc transmisiuni în direct, cu lideri de tineret din toate ţările implicate;

– promovarea culturii Cucuteni prin diseminarea Simpozionului de Arte Vizuale HUMAn, organizat în perioada 5- 21 august, în satul Cucuteni. Multe dintre satele din judeţ deţin situri arhelogice neexplorate, inclusiv comuna Bălţaţi are 3. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, doar între ceramica Cucuteni și o ceramică dintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni. Cu toate acestea, cultura Cucuteni este prea puţin cunoscută şi valorizată, şi nu doar la nivel internaţional, ci şi local. 

– toate donaţiile obţinute în cadrul festivalului vor fi investite în plantarea Pădurii/Livezii Voluntarilor. În această pădure vor fi plantaţi cu precădere pomi fructiferi: nuci, aluni, pruni, cireşi, meri, peri etc., aceşti copaci vor oferi pe lângă producţia de oxigen, reducerea poluării, şi hrană gratuită comunităţilor. 

– accesul la festival va fi gratuit pentru toţi cei care poartă ie sau costum popular. Cei care nu vor fi costumaţi vor plăti o taxă de acces de 7 lei, bani ce vor fi folosiţi pentru a achiziţiona pomi fructiferi ce vor fi plantaţi în zonele defrişate din satele comunei Bălţaţi. 

Să laşi tinerii să organizeze evenimente de folclor, e o decizie înţeleaptă. Folcloristica este festivalul organizat de către cei despre care se spune că-şi uită tradiţiile, şi este o invitaţie către toţi românii care vor un sat educat, autentic, implicat. 

Programul draft al evenimentului:

Sâmbătă, 24 septembrie 2016

10:00 – 11:00: Ceremonia de deschidere 
11:00 – 18:00: Ateliere meşteşugăreşti (Modelaj în lut, Pictură naivă, Sculptură, Ţeşut, Opinci etc.), degustări de produse tradiţionale
15:00 – 20:00: Momente artistice, teatru, ateliere de dans popular, poveştile şi miturile satelor, concursuri (ex. “cel mai brav flăcău”, “cele mai bune sarmale” etc.)
20:00 – 21:30: Proiecţii de film
22:00 – 00:00: Petrecere folclorică 

Duminică, 25 septembrie 2016 

11:00 – 18:00: Ateliere meşteşugăreşti (Modelaj în lut, Pictură naivă, Sculptură, Ţeşut, Opinci etc.), degustări de produse tradiţionale 
12:00 – 16:00: Parada Satelor – Cel mai frumos sat al judeţului Iaşi!

Duminică va avea loc ˝Parada Satelor˝. Sunt invitate delegații din toate satele judeţului Iaşi, ce vor prezenta un cântec, un dans și un meșteșug. În funcție de creativitatea, complexitatea, respectarea tradițiilor populare, va fi ales și premiat cel mai frumos și tradițional sat al județului Iași. În 2015, satul Ruginoasa a câştigat premiul cel mare. Atunci a fost momentul când am stabilit o primă colaborare cu satul Bălţaţi şi am descoperit resursele valoroase ale comunelor Cucuteni şi Costeşti. În 2016, sperăm să descoperim şi să promovăm un număr mai mare de sate. 

15:00 – 20:00: Momente artistice, teatru, ateliere de dans popular, poveştile şi miturile satelor, Simpozionul de Arte Vizuale HUMAn, Erasmusion
20:30: Închiderea festivalului

Programul detaliat, ce va include toţi partenerii, va fi publicat până la data de 20 septembrie 2016.

Folcloristica este organizat în cadrul proiectului “Grow your NGO”, un proiect implementat de Asociaţia SUPER TINERI (ASIRYS) şi finanţat de programul Erasmus Plus, al Uniunii Europene. Partenerii acestui eveniment sunt Primăria Comunei Bălţaţi şi Asociaţia Tinerilor din Comuna Bălţaţi.

 

Sursa: Asirys 

Related posts

Cupa Pașcaniului la șah, ediția a XV-a

Iulia Huțanu

PNL Pașcani a sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Teona Gherasim

„Pietrele vii” din munții României fascinează mapamondul grație fanilor celebrului David Attenborough

Redacția
Încarcă...